7 gewapende mannen zijn dinsdag met grof geweld een gespecialiseerde opvang voor jonge neushoorns in KwaZulu-Natal (Zuid-Afrika) binnengevallen. Binnen maakten ze de bewakingscamera’s onklaar en namen de gewapende bewaker en het personeel in gijzeling. Vervolgens werden de verzorgers van de neushoornkalveren ernstig mishandeld en is een van de aanwezige vrouwen verkracht. Twee neushoornjongen hebben de aanval niet overleefd en zijn beroofd van hun hoorn.

neushoornopvang
Foto: screenshot video Thula Thula Rhino Orphanage/YouTube

Toen de indringers zich toegang hadden verschaft tot de slaapplaats van de neushoorns werden twee 18 maanden jonge witte neushoorns voor de ogen van hun verzorgers neergeschoten, en zijn hun hoorns op brute manier verwijderd. Een van de dieren overleed onmiddellijk aan zijn verwondingen. Het andere neushoornjong was dermate ernstig gewond dat de dierenarts hem heeft moeten euthanaseren.

Stropers
Thula Thula Rhino Orphanage is een opvangcentrum voor jonge neushoorns die ouderloos zijn geworden door toedoen van stropers op jacht naar neushoornhoorn. De hoorns zijn op de zwarte markt veel geld waard, want in de traditionele geneeskunst van onder meer China wordt gemeend dat de hoorn van een neushoorn een geneeskrachtige werking heeft. Iedere dag worden in Afrika 3 neushoorns het slachtoffer van stroperij.

Trauma
Het personeel van de dierenopvang is zwaar geschokt door de gewelddadige overval, en zoals een woordvoerder van Thula Thula Rhino Orphanage mededeelde zijn ook veel andere dieren van slag door het schieten. Dit hangt samen met het feit dat zij een trauma opliepen nadat stropers hun moeder doodschoten.

Vraagtekens
De twee jonge neushoorns, Impy en Gugu, zouden komende week overgebracht worden naar het reservaat waar zij oorspronkelijk vandaan kwamen. Een veearts zou, onder verdoving, op verantwoorde wijze hun hoorns inkorten, zodat de dieren niet meer interessant waren voor stropers. Er zijn veel vraagtekens over het moment van de aanval vlak voor het vertrek en de geplande hoornverwijdering. Mogelijk is dit een indicatie dat een handlanger hierover informatie heeft doorgespeeld.

Verdachten gearresteerd
Na een uitgebreide klopjacht door de politie zijn twee mannen gearresteerd van 34 en 37 jaar, die verdacht worden deelgenomen te hebben aan de gewelddadige overval. Ze moeten vandaag, vrijdag 24 februari, voor de rechter verschijnen. Zij zouden lid zijn van een professioneel georganiseerde, zwaarbewapende bende die zich onder meer bezighoudt met stropen. Bij hun arrestatie werden jachtgeweren en munitie van een zwaar kaliber in beslag genomen.

Bekijk hieronder een korte video met twee bewoners van de neushoornopvang:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Bronnen: WAR InternationalThula Thula Rhino Orphanage ©PiepVandaag.nl Bart van Riel