Op een parkeerplaats in de Amerikaanse staat Missouri hebben drie losgebroken circusolifanten een enorme chaos aangericht. De dieren ontsnapten uit de handen van het personeel van het circus. Voordat de olifanten weer waren gevangen, beschadigden ze diverse auto’s op de parkeerplaats.

ravage
Olifanten in het circus ©DannyK82

Volgens televisiezender KMOV gaat het om de vrouwtjesolifanten van het Moolah Shrine Circus. Zij ontsnapten uit het gedeelte waar kinderen ritjes op de olifanten kunnen maken.

‘Het begon te schudden en toen ik opkeek, zag ik drie olifanten op ons af komen’, aldus ooggetuige Sally Schmiz. ‘Deze gigantische olifanten gingen letterlijk door de campers heen. Daarna liepen zij tussen twee auto’s door, waarbij ze de spiegels, panelen en ruiten braken.’

De autoriteiten hebben inmiddels bevestigd dat de losgebroken olifanten
inderdaad de dieren zijn waarop kinderen ritjes maken.

‘Godzijdank zaten er geen kinderen of volwassenen op de olifanten toen dit gebeurde’, aldus Schmitz.

De politie heeft laten weten dat de dieren ook een laadklep vernield hebben.

‘Circusolifanten staan vaak lange tijden geketend en worden getraind met de zeer pijnlijke olifantenhaak’, vertelt Leonie Vestering van Wilde Dieren de Tent Uit. ‘De vraag is niet óf, maar wanneer een olifant door het lint gaat.’

Het is zeer moeilijk om een losgeslagen olifant tegen te houden. Een bekend voorbeeld is olifant Tyke. Nadat zij haar trainer op gruwelijke wijze om het leven bracht en twee andere personen zwaar verwondde, zette de politie alle middelen in om haar te stoppen. Pas na 86 kogels liet zij het leven.

Waarschuwing: zeer schokkende beelden!

‘Het is ongelofelijk dat wilde dieren nog steeds in circussen gehouden mogen worden’, aldus Leonie
Vestering.

Hoe de olifanten hebben kunnen ontsnappen is volgens Het Moolah Shrine Circus onduidelijk. Uit veiligheidsoverwegingen is besloten dat de olifanten voorlopig niet optreden.

Bron: Wilde Dieren de Tent Uit ©PiepVandaag.nl