Onderzoek onthult wreedheid en misleiding van consumenten bij Plukon, een van de grootste kippenfokkerijen in Europa die gelinkt is aan Albert Heijn

Gisteren is undercover videomateriaal onthuld die de wrede behandeling van vogels laat zien bij Plukon Food Group, een van de grootste kipproducenten in Europa, gevestigd in Wezep, door People for the Ethical Treatment of Animals (PETA.de) Duitsland – een zusterorganisatie van PETA Nederland.

Plukon
Screenshot undercover beelden Plukon

Onderzoekers hebben boerderijen bezocht tussen mei en juli 2014 en hebben medewerkers gefilmd die vogels op ruige wijze vastpakken en ze in kratten proppen. Kippenvangers – die slechts 3 cent per kip krijgen – zijn gefilmd terwijl ze tot wel 8 kippen tegelijkertijd – ondersteboven aan hun poten – terwijl  ze wanhopig met hun vleugels fladderen in een poging te ontsnappen-. Duizenden kippen worden in vrachtwagens geladen met wel 34 kippen die opgepropt zitten in ieder krat. Het team filmde ook zieke, stervende en dode vogels onder de levende vogels en ontdekte antibiotica en genetisch gemodificeerd voedsel. Dit zijn duidelijke overtredingen van het “Beter Leven” kenmerk van de Nederlandse dierenwelzijnsorganisatie “Dierenbescherming”. Plukon heeft vorig jaar nog een duurzaamheid award ontvangen van Albert Heijn voor haar ‘Kip van Morgen’.

“Iedere keer weer laten onderzoeken verspreid over Europa naar zogenoemde boerderijen met een ‘hoge standaard van dierenwelzijn’ hetzelfde zien – zieke en lijdende dieren die in verschrikkelijkste omstandigheden leven”, zegt PETA Nederland voorlichter Tim Zijlstra.

“Het Nederlandse publiek moet begrijpen dat het idee van humaan vlees een mythe is en de enige manier om er zeker van te zijn dat u niet bijdraagt aan dierenmishandeling is dat u zorgt dat er geen dieren op uw bord liggen.”

Met het gratis veganistische starterspakket is het gemakkelijk om de overstap te maken naar een plantaardig dieet. Veganisten redden niet alleen veel dieren per jaar van hun dood in de intensieve veehouderij, slachthuizen en op het dek van visboten, maar zijn gemiddeld ook gezonder en statistieken laten zien dat ze langer leven dan mensen die wel vlees eten.

Persbericht PETA.nl