Ondanks dat de beelden al in 2013 op social media opdoken is het nog altijd onduidelijk of het Openbaar Ministerie (OM) de ponypletters gaat vervolgen. De beelden van diverse vrouwen op de kleine pony’s zorgde in 2013 voor veel ophef. Doordat de pony’s zichtbaar moeite hadden met het gewicht van hun berijders kregen de vrouwen de bijnaam ponypletters.

ponypletters
OM heeft geen haast met dossier ponypletters | Foto: screenshot uit recent opgedoken video

PiepVandaag.nl sprak al meerdere malen met het OM over deze zaak. Zo verklaarde het OM in augustus van vorig jaar om nog die zomer een besluit te nemen over het wel of niet vervolgen van de ponypletters. Afgelopen juni, toen er nog steeds geen besluit was genomen, liet het OM tegenover PiepVandaag.nl het volgende weten:

“Inmiddels is er een deskundige van over de grens geweest die heeft beoordeeld of er sprake is van gedragsverandering bij de dieren op de langere termijn door het misbruik. Dit moest vertaald worden, en er komen natuurlijk meer zaken binnen. Maar ik weet dat ‘as we speak’ er overleg plaatsvindt wat er met de informatie gaat gebeuren. Meer kan ik er nu niet over zeggen, behalve dat er echt op korte termijn een uitspraak gaat komen.”

Eind vorige week sprak PiepVandaag.nl opnieuw met perswoordvoerster Natasja Keijzer van het OM Noord-Holland. Naast het onderzoek naar de datum waarop de filmpjes zijn gemaakt werd wederom het inschakelen van een buitenlandse deskundige aangehaald als oorzaak van de opgelopen vertraging in dit dossier:

“De zaak duurt al best een tijd. Dit is mede veroorzaakt door het onderzoek naar de creatiedatum van de filmpjes en het onderzoek naar de gevolgen voor de pony’s. Hier hebben wij een buitenlandse deskundige naar laten kijken.”

De datum waarop de filmpjes gemaakt zijn is relevant in verband met de mogelijke verjaringstermijn van de zaak. Mocht het OM overgaan tot vervolging van de ponypletters dan wordt hen naar alle waarschijnlijkheid dierenmishandeling ten laste gelegd. Voor dit misdrijf geldt een verjaringstermijn van zes jaar na het plegen van het misdrijf. In het geval dat de filmpjes ouder zijn dan zes jaar is het voor het OM niet meer mogelijk om de ponypletters te vervolgen.

Keijzer liet ook weten dat de zaak na al het onderzoek dat is gedaan ’toen een tijdje bij de Officier van Justitie heeft gelegen ter beoordeling. Deze beoordeling wordt eerst gecommuniceerd aan de betrokkenen’.

Het lijkt er dus op dat er eindelijk een beslissing is genomen over het wel of niet vervolgen van de ponypletters. Het OM verwacht ons voor het einde van het jaar te kunnen berichten welke beoordeling de Officier van Justitie heeft gemaakt. Wel duidelijk is dat de prioriteiten van het OM ergens anders liggen.

©PiepVandaag.nl Lianne Raat


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.