De boodschap van president John Magufuli van Tanzania is luid en duidelijk: stropers zijn niet welkom in Tanzania en zullen hard worden aangepakt.

anti-stroperij aanpak
Harde anti-stroperij aanpak door president Tanzania | Foto: jeromestarkey/flickr

President John Magufuli, die in 2015 aan de macht kwam, gaf vorige week het bevel aan de veiligheidstroepen van Tanzania om de strijd te openen tegen illegale stropers en de topcriminelen die in de ivoorhandel zitten. Hij gaf hierbij aan dat niemand ontastbaar is en dat de hebzucht van mensen niet mag leiden tot het verloren gaan van deze prachtige dieren.

Olifantenpopulaties sterk gedaald
Het Oost-Afrikaanse land is de thuisbasis van de beroemde Serengeti. In deze streek van savannes en boslandschappen wonen vele duizenden dieren. Het gebied trekt jaarlijks vele toeristen die dieren komen spotten op safari. Grote toeristentrekkers zijn de olifanten en neushoorns in het gebied. Maar in de afgelopen jaren hebben stropers het gebied overgenomen en zijn de populaties van de grootste toeristentrekkers ernstig in aantallen gedaald. Zo is de populatie olifanten in Tanzania van 110.000 in 2009 afgenomen naar 43.000 in 2014.

Anti-stroperij team
President Magufuli heeft om deze reden Tanzania’s National and Transnational Serious Crimes Investigation Unit (NTSCIO) ingeschakeld. Dit team, bestaande uit ambtenaren van de Tanzania inlichtingen- en veiligheidsdienst, politiemedewerkers, militairen, justitiemedewerkers en medewerkers van de nationale Wildlife Service, vecht met man en macht tegen de illegale stroperij. Vorig jaar oktober arresteerde de NTSCIO Yang Feng Clan, beter bekend als de ‘Ivory Queen’. Deze Chinese zakenvrouw wordt ervan verdacht het criminele netwerk te leiden dat verantwoordelijk is voor de handel in de slagtanden van wel 350 olifanten. In totaal arresteerde het team meer dan 870 stropers en illegale ivoorhandelaars in de afgelopen jaren.

Harde maatregelen
President John Magufuli heeft sinds zijn aanstelling beloofd om alle corruptie in Tanzania uit te roeien. De president ontsloeg vorige week een belangrijke directeur-generaal bij de Politie. Geruchten gaan dat de president niet tevreden was met de vooruitgang in de strijd tegen misdrijven, inclusief die van ivoorsmokkel. Zelf zei de president:

“We arresteren allen die betrokken zijn bij deze ongeoorloofde handel, niemand mag worden gespaard, ongeacht zijn positie, leeftijd, religie of populariteit. We gaan achter hen aan … zodat we onze olifanten kunnen beschermen tegen afslachting.”

Bron ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen