Bul Satao, een iconische olifant met enorme slagtanden, is vermoord door stropers. Woordvoerders van Tsavo Trust en Kenya Wildlife Service (KWS) maakten afgelopen vrijdag bekend dat het karkas dat ze op 2 juni aantroffen in nationaal park Tsavo-Oost, van de geliefde olifant blijkt te zijn.

Satao
Satao werd vanwege zijn enorme slagtanden makkelijk vanuit de lucht herkend|© Tsavo Trust

Vergiftigde pijl

Satao werd op 30 mei in zijn linkerflank geraakt door een vergiftigde pijl en had geen schijn van kans. Op 2 juni werd zijn lichaam (let op: schokkende foto) gevonden door medewerkers van Tsavo Trust, maar omdat zijn gezicht grotendeels was weggehakt, werd identificatie bemoeilijkt. Hoewel het al snel duidelijk was dat de gedode reus zeer waarschijnlijk Satao was, wilde men dit eerst met zekerheid vaststellen voor het nieuws over zijn overlijden wereldkundig werd gemaakt. Satao was zeer geliefd en de dood van het prachtige dier maakt wereldwijd veel emoties los.

‘Rust in vrede, oude vriend. Je zult gemist worden.’

‘Het doet ons veel pijn om te bevestigen dat Satao dood is, vermoord door de vergiftigde pijl van een stroper, vanwege de onverzadigbare vraag uit verre landen naar ivoor. Een prachtleven verloren, zodat iemand ver weg een prul op de schoorsteenmantel kan zetten’, luidde de verklaring van Tsavo Trust.

Enorme slagtanden

Als een van de laatste grote olifantstieren met gigantische slagtanden die tot de grond reiken (’tuskers’) , was de ongeveer 45-jarige Satao een bekende verschijning. Dierenbeschermers maakten zich grote zorgen om zijn veiligheid, en Satao werd dan ook bewaakt door parkwachters van Kenya Wildlife Service en Tsavo Trust. Eerder dit jaar, in maart, bleek Satao geraakt te zijn door pijlen. Het dier genas gelukkig van de twee pijnlijke, zwerende wonden en men haalde opgelucht adem.  Maar aangezien de olifant zich in een gebied bevond van meer dan 1000 vierkante kilometer, en de KWS-diensten onderbezet zijn, lukte het stropers toch weer om Satao te bereiken: dit keer overleefde hij de gruwelijke aanslag niet.

Mark Deeble, filmmaker in Afrika, beschreef Satao als een intelligent dier dat doorhad dat hij zijn enorme slagtanden moest verbergen. Hij zocht bewust bosjes op zodat hij minder goed te zien was. Helaas bleek zijn overlevingstechniek geen partij voor de materialen die stropers gebruiken, zoals smartphones, motoren en nachtkijkers.

Mountain Bull

Het trieste nieuws over Satao volgt zeer kort op de dood van een andere legendarische olifantstier in Kenia, Mountain Bull. Dit dier, waarvan de slagtanden deels waren afgezaagd om hem voor stropers te behoeden, werd in mei gedood met een speer. Mountain Bull was uitgerust met een gps-halsband en werd gevolgd door organisatie Save the Elephants. Toen zij merkten dat de halsband niet meer bewoog gingen ze op onderzoek uit en vonden zijn lichaam.

Petitie voor bescherming olifanten

Deze vreselijke moordpartijen mogen niet langer doorgaan: er is veel meer personeel nodig om de olifantenpopulaties te beschermen, vooral de dieren met grote slagtanden die zeker het doelwit zijn van stropers. Vraag aan de Keniaanse president Kenyatta om betere bescherming voor olifanten via deze Avaaz-petitie.

68 olifanten gedood in Congo

Ook in Congo is het dramatisch gesteld met de veiligheid van olifanten. De afgelopen twee maanden zijn zeker 68 olifanten gedood in Garamba National Park. De stropers, zware criminelen van het Congolese leger, schutters uit Sudan en leden van het Lord’s Resistance Army uit Oeganda, gebruiken zelfs helikopters om de dieren vanuit de lucht dood te schieten: met kettingzagen halen ze daarna de slagtanden uit het gezicht van de olifanten, evenals de hersenen en genitaliën.  Zelfs kleine olifantjes die nog amper slagtanden hebben worden niet gespaard.

‘De situatie is zeer ernstig. Het park wordt van alle kanten aangevallen’, aldus Garamba parkmanager Jean–Marc Froment.

In 2012 leefden er zo’n 2000 olifanten in park Garamba : in de jaren 1960 waren dit er 20.000.

Bronnen: The Guardian, Tsavo Trust, Washington Post ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde