Mountain Bull is gestroopt. De ondeugende imposante olifantstier uit Kenia is vorige week dood aangetroffen. Ook dit dier werd helaas het slachtoffer van de gewelddadige ivoorhandel.

olifantstier
© Save the Elephants

Eind vorige week ontdekten parkwachters het lichaam van Mountain Bull op de helling van Mount Kenia. Het dier was berucht als notoire hekkensloper: met zijn enorme slagtanden maaide hij hekken eenvoudig om, waarna hij zich tegoed deed aan verbouwde gewassen.

De Laikipia Elephant corridor zag Mountain Bull in eerste instantie helemaal niet zitten . Deze doorgang tussen Mount Kenia en Lewa Wildlife Conservancy zorgt ervoor dat olifanten zich veilig kunnen verplaatsen. Mountain Bull trok liever zijn eigen plan en brak van alles af om toch zijn favoriete paden te kunnen volgen, terwijl de andere olifanten netjes van het speciaal voor hen gemaakte veilige pad gebruikmaakten.

In 2012 werden zijn tanden voor een deel afgezaagd door een dierenarts van Kenya Wildlife Services, onder narcose, zodat hij minder aantrekkelijk zou zijn voor stropers. Hij was al eens beschoten, maar overleefde de aanval.

Natuurbeschermers die de olifantkuddes dag en nacht in de gaten houden waren tevreden over Mountain Bull: hij hield zich de laatste tijd uit de buurt van situaties die gevaar kunnen opleveren. Akkerbouw liet hij links liggen en hij bleef binnen de bescherming van nationale parken waar veel gepatrouilleerd wordt.

Helaas heeft hem dit niet kunnen behoeden voor het wrede lot dat veel olifanten treft. Mountain Bull was uitgerust met een gps-halsband van Save the Elephants. Toen bleek dat de halsband, en dus de olifant, zich niet verplaatste stuurde de organisatie een team parkwachters op onderzoek uit. Zo vonden ze de 46-jarige Mountain Bull, gedood met speren in een van de best beschermde nationale parken van het land: Mount Kenia National Park. Wat er over was van zijn slagtanden was uit zijn gezicht gehakt.

Het is duidelijk dat zolang de absurde vraag naar ivoor blijft bestaan, zelfs olifanten die in hoge mate worden beschermd niet veilig zijn.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde