Ton DekkerIn Dagblad Trouw van zaterdag 31 maart 2012 stond in de rubriek ’Wat doen we dit weekend? 4 tips’ als nr. 1 ’Forellen vangen’, geschreven door Hester Otter. Een interessant verslag van een modern staaltje dierenmishandeling.

Otter interviewt de eigenaar van de forellenvijver in Lelystad, Tom Bremer. Volgens deze man roept zijn vijver bij de 10.000 bezoekers die hij jaarlijks ontvangt – in Nederland zijn er in totaal 45 – het door echte mannen zo gezochte ’oergevoel’ wakker. Er is volgens hem dan ook sprake van een echt ’gevecht’:

’Wanneer een forel bijt, begint het gevecht pas. Het dier kan een enorme snelheid ontwikkelen. Je moet de juiste tegendruk geven, de lijn strak houden. De vis kan springen, de lijn kan breken. Pas als de forel moe is, haal je het dier binnen. Die strijd duurt soms wel een kwartier.’

De gevangen forellen moet je mee naar huis nemen. Terugzetten mag niet, legt Bremer uit:

’Een forel is gevoelig en slikt het aas behoorlijk ver in. Daardoor raakt het dier gewond. Het is een risico om de vis terug te zetten in verband met infecties.”

Het is de bedoeling dat de bezoekers zelf eigenhandig de gevangen forellen doden. Daartoe kunnen ze gebruik maken van een priest, een stuk hout verzwaard met metaal, waarmee je de vis een harde slag op zijn kop moet toebrengen. Opleiding of ervaring zijn niet vereist, je hebt zelfs geen vispas nodig om de forellenvijver te mogen bezoeken om daar je eigen forel eigenhandig te doden, staat op website van de forellenvijver te lezen.

Forel
©Bent-Throttle

Dit moderne volksvermaak leidt tot ernstige ontsporingen, waarbij zelfs kinderen op hun manier mogen proberen een forel te doden. Terwijl in een slachthuis het slachten van de dieren volgens allerlei voorschriften moet plaatsvinden, kun je in Nederland anno 2012 in de 45 forellenvijvers die dit land rijk is gewoon voor je oergevoel, mogelijk zelfs voor het eerst van je leven, een vis proberen dood te maken. Dit leidt onvermijdelijk tot allerlei walgelijke misstanden. Wij vragen de politiek om aan deze barbaarse praktijk een eind te maken.

Ton Dekker, Voorzitter Vissenbescherming