De regering Obama wil een groot deel van de Arctic National Wildlife Refuge (ANWR) in Alaska tot ‘wildernis’ uitroepen. Natuurgebieden met de status wildernis genieten in Amerika de hoogste bescherming. Miljoenen hectare natuur zullen dankzij deze beslissing veiliggesteld worden door het uitbannen van  menselijke activiteiten.

Obama
Kariboe in Alaska – foto: Dean Biggins/Wikipedia

Het besluit wordt nu al de grootste Amerikaanse maatregel genoemd op het gebied van natuurbescherming sinds 50 jaar geleden de Wilderness Act werd opgesteld. De wildernisverklaring houdt in dat er in het gebied geen mijnbouw en olieboringen mogen plaatsvinden, geen wegen aangelegd mogen worden en geen voertuigen zijn toegestaan. Ook huizenbouw wordt verboden. Op dit moment is zo’n 40 procent van het natuurgebied uitgeroepen tot beschermde wildernis, maar het huidige besluit zou dat uitbreiden naar een totaal van 12,8 miljoen hectare. Met name de kustgebieden van de ANWR komen als eerste in aanmerking voor de titel wildernis.

Om het plan uit te voeren heeft Obama nog wel de steun van het (republikeinse) congres nodig, en dat heeft de president al op veel gebieden tegengewerkt. Obama heeft het congres dan ook opgeroepen om mee te werken aan het voorstel:

“Door het uitroepen van het gebied (ANWR) tot wildernis kunnen we verzekeren dat dit wonder ook voor toekomstige generaties behouden blijft.”

Volgens de Washington Post zijn er nog verdergaande plannen, die ook delen van de Noordelijke IJszee uitsluiten van boringen naar olie en gas. Dit stuit echter op felle protesten vanuit de energiesector en ook Alaska-senator Lisa Murkowski is tegen, omdat het besluit de ontwikkeling van de economie van Alaska zou tegenhouden:

“Het is duidelijk dat deze regering niets om ons geeft. (…) We gaan hiertegen vechten met alle middelen die we tot onze beschikking hebben.”

Het Amerikaanse ministerie van binnenlandse aangelegenheden houdt echter voet bij stuk en wijst op de bijzondere waarde van het natuurreservaat:

“De Arctic National Wildlife Refuge is het gebied met de meeste diversiteit van het hele Arctische gebied en vormt een thuis voor onder meer kariboes, ijsberen, grijze wolven en muskusossen.“

Het is te hopen dat het congres ditmaal niet van plan is om president Obama te dwarsbomen, en dat Alaska straks een enorm en belangrijk stuk beschermde natuur rijker is.

Kijk naar de video waarin Obama vertelt waarom het natuurgebied beschermd moet worden:

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel