Nationale Postcode Loterij schenkt AAP ruim 1,4 miljoen euro

Gisteravond ontving Stichting AAP uit handen van de Nationale Postcode Loterij een bedrag van ruim 1,4 miljoen euro. Een bedrag waar AAP uitermate blij mee is! Van dat geld bouwt AAP een opvang voor tijgers en leeuwen in haar vestiging in Spanje. Zo’n opvang is hard nodig. In steeds meer landen wordt het gebruik van wilde dieren in entertainment en circussen aan banden gelegd en vanaf 15 september zijn wilde dieren in circussen ook in Nederland verboden. Dat betekent dat veel tijgers en leeuwen letterlijk op straat dreigen te raken. Dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan Stichting AAP nu tijgers en leeuwen opvangen die een nieuw thuis nodig hebben.

Postcodeloterij
© St AAP / Godelieve Kranendonk

David van Gennep, directeur Stichting AAP:

“We zijn ongelofelijk blij met dit mooie bedrag! In tegenstelling tot wat onze naam doet vermoeden, vangt AAP niet alleen maar apen op. Wij trekken ons het lot aan van allerlei exotische zoogdieren die onze hulp hard nodig hebben. En daar horen ook tijgers en leeuwen bij. Zonder goede opvang wordt de handhaving van de regels ernstig gehinderd met afschuwelijke gevolgen. Dat kan AAP niet laten gebeuren.”

AAP vindt het een goede zaak dat het gebruik van wilde dieren in de entertainmentindustrie aan banden wordt gelegd. Wilde dieren horen daar niet thuis. Zij kunnen er niet hun natuurlijke gedrag vertonen en gewoon dier zijn. Het aan banden leggen klinkt ons dan ook als muziek in de oren, maar het brengt wel een nieuw probleem met zich mee. De opvangmogelijkheden voor met name leeuwen en tijgers is zeer beperkt, waardoor zij tussen wal en schip dreigen te vallen. Als er geen opvang beschikbaar is, belanden de dieren in de illegale handel, zitten ze noodgedwongen vast in een benauwde circuswagen of ze worden afgemaakt. Het zit niet in het DNA van AAP om dit machteloos te aanschouwen.

postcode loterij
Bouw opvang grote katachtigen | © St AAP / Berta Alzaga

De urgentie is hoog en daarom heeft AAP al een eerste aanzet gedaan voor de opvang. Momenteel wordt gewerkt aan de eerste acht ruime verblijven voor grote katachtigen in onze Spaanse vestiging Primadomus. Hier is meer dan genoeg plek en het zachte klimaat is ideaal om leeuwen en tijgers onder te brengen. In de verblijven worden waterpoelen aangelegd voor de tijgers, er zijn voldoende schaduwrijke plekken en leeuwen kunnen lekker chillen op een stel rotsen. Zo kunnen de dieren onder de Spaanse zon genieten van hun welverdiende rust.

AAP biedt meer dan alleen opvang. De tijgers en leeuwen hebben veelal een akelig leven achter de rug, waarin ze onder erbarmelijke omstandigheden moesten werken voor de kost. Dat laat sporen na. AAP maakt de dieren weer gezond en leert hen leeuw of tijger te zijn. En waar mogelijk wordt er een nieuw, permanent onderkomen voor ze gezocht. Zo ontstaat er weer plek voor andere grote katten. Stichting AAP kan op deze manier een stuk van de wachtlijst wegwerken.

Primadomus is onderdeel van Stichting AAP, wat betekent dat de reddingsacties en de coördinatie van het project vanuit Almere gebeuren. Eind april, begin mei wordt het eerste verblijf in gebruik genomen. Stichting AAP is de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij ontzettend dankbaar! AAP en haar donateurs maken zich op voor een bijzonder jaar.

Persbericht Stichting AAP