Robots moeten de laatste noordkapers gaan beschermen. Noordkapers worden ernstig in hun voortbestaan bedreigd. De robots kunnen precies aangeven waar de zeezoogdieren zich bevinden en vervolgens boten in de buurt waarschuwen. Op dit moment leven er nog maar vijfhonderd noordkapers in het wild. Onderzoek heeft uitgewezen dat alleen al van de dieren waarvan bekend is dat ze zijn overleden een derde veroorzaakt is door een botsing met een boot. Het Woods Hole Ocenanographic Institute (WHOI) heeft de robots ontwikkeld.

Noordkaper

Het idee is dat de robots in zee de roep van walvissen registreren. Om de twee uur komen ze naar de oppervlakte om de informatie door te sturen naar de thuisbasis. Daar worden de gegevens geanalyseerd kunnen schepen in de omgeving worden gewaarschuwd om bijvoorbeeld rustiger te varen of een andere route te nemen.

Op dit moment zijn de robots ook zo geprogrammeerd om niet alleen noordkapers, maar ook vinvissen en bultruggen op te sporen. Daarbij kunnen er ook gegevens worden verzameld over bijvoorbeeld het zoutgehalte, de watertemperatuur en de algenconcentratie. Op basis van deze informatie kan worden vastgesteld hoeveel plankton er in de buurt aanwezig is en daarmee kan niet alleen worden vastgesteld dat er walvissen in de buurt zijn, maar ook waarom ze juist op die plaats zijn.

De onderzoekers hopen binnenkort nog meer soorten dieren te kunnen opsporen.

Bron: HLN ©PiepVandaag.nl