Terwijl Ben Waru genoot van zijn vakantie op een strand in het wondermooie Nieuw-Zeeland merkte hij iets vreemds op in het water.

Orka in Nieuw-Zeeland
Foto: Verity Waru

“We maakten een ochtendwandeling met onze kinderen op het strand naar de Papamoa Bearch Surf Club. Mijn vrouw, Verity Waru, merkte de vinnen op in het water.”

Toen ze dichter kwamen, werd het duidelijk dat er drie orka’s op jacht waren naar roggen. Een van hen kwam vast te zitten in ondiep water en probeerde tevergeefs weer naar het diepe te zwemmen. Gezonde walvissen en dolfijnen spoelen niet zo vaak aan, dus roep je best de hulp in van een expert om na te gaan of ze niet ziek zijn. Deze orka had Waru echter zien aanspoelen, dus hij kon duidelijk een duwtje in de rug gebruiken. Waru getuigt:

“We waren niet zeker of we deze orka weer met z’n familie konden herenigen, maar de anderen waren op hem aan het wachten, dus we wisten dat we het moesten proberen.”

Samen met een aantal strandgangers en zijn vriend Dan Jackson heeft Waru de orka in het water geduwd.

“De orka spartelde wanneer ik hem aanraakte. Waarschijnlijk was hij nog nooit eerder door een mens aangeraakt. Het was geweldig om te merken hoe hij ons vertrouwde.  Het kostte hem veel moeite om in de ruwe golven de weg naar z’n familie te vinden, maar met onze samenwerking en wachten op de juiste golf, lukte het hem te bevrijden.”

Iedereen was aan het juichen. Eindelijk was de orka bevrijd.

Bron: The Dodo ©AnimalsToday Bram Vogels