De SGP in de Zeeuwse plaats Kapelle wil een verbod op loslopende katten. De katten zouden volgens de lijststrekker Marco Kleppe overlast veroorzaken in het Zeeuwse dorp. Hij wil dan ook dat katten die naar buiten gaan voortaan aangelijnd worden.

loslopende katten
Foto: publiek domein

Kleppe is naar eigen zeggen geen kattenhater, maar katten zorgen – met name door hun uitwerpselen – voor overlast. Kattenpoep brengt volgens de lijsttrekker gezondheidsrisico’s met zich mee.

In november vorig jaar plaatste Marco Kleppe een foto van een kat op twitter die even daarvoor in een speeltuin zijn behoefte zou hebben gedaan. Deze tweet vormde de aanleiding om een verbod op loslopende katten op te nemen in het verkiezingsprogramma van de SGP voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen in maart van dit jaar.

loslopende katten
Wat zal deze kat stemmen? | Foto: Pixabay

Principes
Volgens Kleppe sluit het losloopverbod voor katten helemaal aan bij de principes  van de SGP:

“Ons verkiezingsprogramma is geënt op het gezin. Vanuit de gedachte dat we een fijne samenleving met elkaar willen, past dit plan er prima in.”

Kleppe heeft niet de naïeve hoop dat er in zijn dorp Kapelle in de toekomst een algeheel verbod op loslopende katten zal gelden. Gelukkig maar, want katten zijn niet gebaat bij zo’n verbod. Die lopen liever vrij rond, zodat zij zelf de controle kunnen houden. Ook is het door de SGP gewenste verbod naar alle waarschijnlijkheid niet te handhaven. Wij zien in ieder geval nog niet zo snel een opsporingsambtenaar een kat vangen om vervolgens zijn baasje op te sporen om een boete uit te delen voor wildlopen.

loslopende katten
Foto: publiek domein

Gesprek
De SGP lijststrekker wil graag dat we in Nederland in gesprek gaan met elkaar hoe we het ‘kattenprobleem’ kunnen oplossen. Dan moet het volgens hem helemaal goed komen:

“Ik heb geen hekel aan katten, integendeel, ik zie alleen al bij mijn ouders hoe leuk zo’n beestje kan zijn. Wat ik wel wil is een discussie over hoe mensen met deze dieren omgaan. Als je structureel je kat ’s ochtends naar buiten jaagt om ’s avonds laat naar binnen te halen is er toch wat mis, een huisdier moet wel een huisdier zijn.”

Bronnen: de Volkskrant, Omroep Zeeland ©AnimalsToday.nl Lianne Raat