Nadat journalist Joyce Akiki vorige week in een reportage op Libanese televisie suggereerde dat het coronavirus van huisdier op mens kan worden overgebracht, is de paniek toegeslagen in Libanon. Huisdieren worden massaal op straat gezet. Dierenhulporganisaties maken overuren om te redden wat er te redden valt, maar ze hebben hulp nodig.

gedumpte huisdieren
In Libanon worden huisdieren massaal gedumpt, sinds de suggestie werd gewekt dat ze Covid-19 kunnen overdragen | ©Nathalie Aoun – BETA

Roulinia, van dierenorganisatie ‘Adopting a pet in Lebanon’, is de wanhoop nabij. Ze rijdt elke dag door de hoofdstad Beiroet en overal op straat treft ze huisdieren aan.

“Rashonden en prachtige katten die uit huis zijn gezet door hun baasje. Dieren worden vastgebonden aan een boom of ze rennen los rond. Ik weet me geen raad.”

Ze redt zoveel mogelijk honden, maar ze weet niet waar ze alle honden moet onderbrengen; haar huis zit inmiddels vol.

“Ik

ben een paniekaanval nabij.”

Vergiftigde honden

Volgens Roulinia heeft de reportage met desinformatie niet alleen dieren in gevaar gebracht, maar ook de huisdiereigenaren. Mensen die hun hond uitlaten worden weg gekeken. Ook wordt er gif op straat neergelegd, waardoor inmiddels al heel veel honden zijn overleden. Er doen vreselijke video’s de ronde waarop je honden ziet schuimbekken en sterven na het eten van vergiftigd vlees op straat. Het is een regelrechte ramp voor de dieren. Volgens dierenhulporganisaties lopen er inmiddels zo’n 50.000 dieren op straat door het land. Zonder hulp zijn de huisdieren volgens Sevine Fakhoury, medeoprichter van dierenasiel Beirut for the Ethical Treatment of Animals (BETA) in Beiroet, ten dode opgeschreven.

“De in de steek gelaten huisdieren maken geen schijn van kans op straat, omdat ze niet gewend zijn om zichzelf te redden.”

Onjuiste informatie leidt tot ramp

De informatie dat huisdieren het virus kunnen overdragen op mensen is onjuist. Wereldwijd zijn er twee honden en een kat positief getest op het virus. Er is geen bewijs dat huisdieren het virus kunnen overdragen op hun eigenaar, zo stelt het U.S. Centers for Disease Control and Prevention:

“We hebben geen bewijs dat gezelschapsdieren, inclusief huisdieren, Covid-19 kunnen verspreiden.”

De Libanese overheid probeert nu de zaak te sussen, met gezondheidsmedewerkers die rondrijden in Beiroet en met een megafoon verklaren dat honden en katten het virus niet kunnen verspreiden. Maar heel veel leed is al geschied.

Noodklok

Dierenasiel BETA in Beiroet luidt de noodklok. Volgens Fakhoury is het aantal huisdieren dat wordt gedumpt verdriedubbeld. Door de economische crisis waar het land in zit, maar nu ook door de coronacrisis en de verkeerde informatie daaromtrent. De dieren komen vaak toegetakeld binnen. Ze zijn in hun snuit geschoten of door een auto overreden. Zoals de hond Dean. Aangereden door een auto zocht hij zijn toevlucht achter een gebouw in de plaats Saida. Een betrokken ouder stel gaf hem eten en water, maar hij had ondraaglijke pijn. Vrijwilligers van BETA hebben hem opgehaald. Röntgenfoto’s lieten zien dat hij geen gebroken botten heeft, maar zijn lichaam zit vol ernstige wonden. BETA schrijft op haar Facebook-pagina dat de ongeveer anderhalf jaar oude hond in de opvang extreem verdrietig en depressief is en met niemand contact wil. Dit is het lot van veel huisdieren die na een leven thuis op straat worden gedumpt.

gedumpte huisdieren
Hond Dean is zowel lichamelijk als geestelijk verwond, doordat hij op straat is gedumpt | ©BETA

Internationale hulp nodig

Het dierenasiel BETA is op dit moment overvol, met zo’n 1000 honden en katten. Door de economische crisis in het land moeten de organisaties het van internationale hulp hebben. Ook liggen de adoptieprocedures op zijn gat door de lockdown. Huisdieren die normaal een nieuwe kans krijgen in een ander land, kunnen nu het land niet uit.

Asiels en andere opvangorganisaties hebben acuut hulp nodig. BETA schrijft in een nieuwsbericht:

“Internationale hulp is van levensbelang om ons werk voort te zetten. Dit is een oproep om in deze tijden van wereldwijde crisis samen te komen, als dierenvrienden die dieren een tweede kans in het leven willen geven. Alstublieft, help ze.”

 

Als je iets voor deze huisdieren die aan hun lot zijn overgelaten wilt doen, overweeg dan een donatie aan BETA.

Bronnen:

©Animals Today