Een man die zeer waarschijnlijk neushoorns stroopte werd onlangs doodgeschoten door parkwachters in nationaal park Lake Nakuru in Kenia. Bij zijn lichaam werden diverse wapens gevonden, zoals een boog, vier vergiftigde pijlen en een speer. Twee handlangers wisten te ontsnappen met een hoorn, maar parkwachters van Kenya Wildlife Service (KWS) vonden ook drie hoorns bij het lichaam.

neushoornstroper
Zwarte neushoorn | Foto credit: 25kim via Compfight cc

De neushoorns in nationaal park Lake Nakuru hebben het zwaar te verduren. Vier dieren zijn gedood sinds het begin van 2014. In heel Kenia zijn dit jaar tot nu toe 16 neushoorns doodgegaan: 13 werden gedood door stropers en 3 overleden op een natuurlijke manier. In 2013 stierven 59 neushoorns in Kenia. In het eerste kwartaal zijn 30 olifanten gedood, 302 in heel 2013.

Kenya Wildlife Service werkt hard om stroperij te bestrijden en de misdadigers voor het gerecht te brengen. Vorig jaar leverde dit 1.549 arrestanten op, 68 inbeslaggenomen vuurwapens, 2.630 munitiecartridges, ruim 10.000 kilo bush meat en 13,5 ton ivoor.

Volgens KWS wordt de meerderheid van het ivoor Kenia in gesmokkeld via de buurlanden en wordt minder via de havens gesmokkeld sinds het verscherpte toezicht in deze gebieden.

KWS traint extra parkwachters aan de speciale Manyani Academy in de strijd tegen stroperij en heeft onlangs een Rapid Deployment Unit uitgerust om parkwachters in kwetsbare gebieden met bedreigde dieren te ondersteunen.

Met militaire gedrevenheid worden de parkwachters getraind.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde