Corey Knowlton, uit de Amerikaanse staat Texas, die 350.000 dollar heeft neergeteld om een neushoorn te mogen doodschieten, klaagt vliegmaatschappij Delta Airlines aan omdat het zijn ’trofee’, de dode neushoorn, niet wil vervoeren.

Zwarte neushoorns - vliegmaatschappij
Zwarte neushoorns, moeder en kalf | Foto: Harald Zimmer (Own work) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons
Knowlton ‘won’ op een geruchtmakende veiling van de Dallas Safari Club in 2014 een vergunning om een exemplaar van de met uitsterven bedreigde zwarte neushoorn dood te kunnen schieten. Hij maakte zijn reis in mei van dit jaar naar Namibië en kreeg waar hij voor kwam: hij doodde een zeldzame zwarte neushoorn.

Volgens Knowlton komt het allemaal ten goede van de met uitsterven bedreigde zwarte neushoorn. Hij verklaarde aan CNN:

“Vanaf dag één vind ik dat het ten goede komt aan de zwarte neushoorn. En dat zal ik zo blijven vinden tot de dag dat ik dood ga”.

De gehele opbrengst van de omstreden veiling werd gedoneerd aan de regering van Namibië, met als doel… De aanpak van stroperij. Volgens Knowlton zal het geld, dat hij en andere jagers betalen om de majestueuze dieren te schieten, de dieren uiteindelijk beschermen. Dit is een bewering die vele jagers doen, om te rechtvaardigen dat zij dieren, die al met uitsterven worden bedreigd, doodschieten.

Knowlton klaagt nu de Amerikaanse vliegtuigmaatschappij Delta Airlines aan, die afgelopen augustus heeft aangekondigd geen jachttrofeeën meer te vervoeren. Op deze manier wordt het moeilijker voor jagers om hun slachtoffers als trofee naar huis te brengen. Hij verwijt het Delta dat het zijn “legaal verkregen trofee behandelt alsof het smokkelwaar” is.

Chris Green, van Animal Legal Defense Fund (ALDF):

“Behalve Walter Palmer (de tandarts die Cecil de leeuw doodschoot – red.) kan ik niemand minder sympathiek bedenken om Delta’s gezond-verstand-beleid aan te vechten, dan Corey Knowlton – de man die betaalde om één van Afrika’s meest zeldzame zwarte neushoorns te doden. Geen enkel rationele vliegmaatschappij zou ooit geassocieerd willen worden met het transport van het afgeslachte lichaam van dit met uitserven bedreigde dier uit Afrika, zodat het aan de muur van een rijke man kan hangen”.

Volgens Knowlton laat Delta Airlines het nu lijken alsof “Amerika’s zakelijke, professionele en civiele leiders hetzelfde zijn als smokkelaars”.

De zwarte neushoorn wordt ernstig in haar voortbestaan bedreigd. Er leven nog maar zo’n 4.000 dieren in het wild. Ter vergelijking: in 1960 telde de populatie zwarte neushoorns nog zo’n 70.000 dieren. In Namibië leven nog zo’n 1.800 dieren en hoe onvoorstelbaar ook, ieder jaar geeft dit land vergunning om vijf neushoorns dood te schieten. Het was voor het eerst dat een vergunning buiten Afrika is verkocht.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor