Uitgeput, gewond en bijna dood is zo’n vijf jaar geleden een moeder orang-oetan al zwervende uit pure wanhoop in haar zoektocht naar eten en een schuilplaats voor haar dochter, dicht in de buurt van het dorp Peniraman op het eiland Borneo in Zuidoost-Azië terecht gekomen. Weggejaagd uit het oerwoud waar zij woonde doordat zij door een aardverschuiving aan de andere kant van een klif terecht was gekomen. Deze, maar ook andere aardverschuivingen worden veroorzaakt door de palmolieplantages waar het oerwoud in rap tempo plaats voor moet maken. 

Peni - Orang-oetan met dochter mishandelt
Peni bij haar vrijlating

Orang-oetans die worden gespot in de buurt of op een palmolieplantage worden doodgeschoten. De enige reden dat de weggejaagde orang-oetan zich verplaatste naar een plaats met zo dicht mensen in de buurt is omdat zij wanhopig op zoek was naar voedsel, anders zou zij dit nooit hebben gedaan.

Van de bewoners van het dorp waar zij naartoe was gekomen kreeg de orang-oetan als behalve een warm welkom. De mensen gooiden stenen naar haar en sloegen haar met stokken. Volgens International Animal Rescue (IAR), met een vestiging in de buurt, was de moeder volkomen hulpeloos. Een mannetjes orang-oetan die met haar reisde en haar probeerde te helpen werd door de dorpelingen weggejaagd.

De moeder werd net zo lang geslagen totdat zij instortte. De bewoners van het dorp bonden haar vast en haalde haar dochtertje bij haar weg. Toen de moeder de kracht bij elkaar had verzameld om voor haar dochter te vechten brachten de bewoners haar naar een waterbron en hielden haar net zo lang onder water totdat zij haar bewustzijn verloor. Daarna sloten ze haar op in een kooi, meer dood dan levend. Haar baby werd bij haar gegooid. Beiden doodsbang. De moeder had nog net de kracht om haar arm om haar dochter te slaan. De dochter probeerde de touwen waarmee haar moeder was vastgebonden door te bijten.

De waanzinnige menigte rondom de kooi gooide stokken naar de orang-oetans. Gelukkig kwam, net voor het te laat was, dierenarts Anita Herawati van IAR aan. Zij handelde snel en verdoofde eerst het baby-aapje, die nog steeds vrij sterk was en daarna de moeder. Beiden werden meegenomen naar de vestiging van IAR in de buurt. De dochter kwam zonder problemen uit de verdoving, maar de moeder was zo zwak dat zij amper een vinger kon bewegen. De moeder ademde slecht en haar longen zaten vol met oedeem een bloedingen, wat haar uiteindelijk fataal is geworden.

De dochter was wanhopig op zoek naar haar moeder nadat zij was overleden. Dierenarts Anita bracht haar over naar het herstelcentrum in Ketapang, omdat zij te jong was om in haar eentje direct terug te worden geplaatst in een oerwoud. Haar verzorgers hebben haar Peni genoemd en doen alles om er voor te zorgen dat zij kan herstellen van de verschrikkelijke traumatische ervaring die zij heeft opgelopen.

Peni heeft uiteindelijk ruim vier jaar in het centrum doorgebracht. Daar heeft zij geleerd hoe zij voor zichzelf moet zorgen. Afgelopen herfst is zij teruggeplaatst in het oerwoud om hopelijk het leven te leiden dat haar moeder nooit gegund was. Sinds haar vrijlating heeft zij zich verenigd met twee andere apen die eerst ook in het opvangcentrum zaten. Volgens IAR, die haar dagelijks monitort, doet zij het goed in het wild.

“Na zo’n tragische start in haar leven, is iedereen die betrokken was bij Peni’s redding, herstel en vrijlating vol met hoop dat zij nog een lang en gelukkig leven voor zich heeft”. – IAR

Ondanks dat extreem geweld zoals tegenover de moeder van Peni een uitzondering is, zijn de orang-oetans door het kappen van oerwouden ruim 80 procent van hun habitat kwijtgeraakt. Hierdoor is hun populatie met ongeveer 50 procent afgenomen. Naast dat de orang-oetans die zich rondom palmolieplantages bevinden vaak worden doodgeschoten, komt het ook voor dat alleen de moeders worden doodgeschoten en dat hun kinderen worden gevangen en in de exotische dierenhandel terechtkomen. Dit had Peni ook kunnen overkomen, maar gelukkig kwam IAR voor haar nog net op tijd.

De website van International Animal Rescue vind je hier.

Bron ©PiepVandaag.nl Lianne Raat