Nederlandse dierenbeschermer Peter Janssen is gearresteerd in Japan na het verstoren van een dolfijnenshow. Samen met een Belgische vrouw sprong hij in het bassin van een dolfinarium en hield een protestbord omhoog tegen de jaarlijkse dolfijnenslachting in de Japanse plaats Taiji.

gearresteerd in Japan
Dolfijnen worden de baai in gedreven | Foto: Sea Shepherd Cove Guardians

De actie vond plaats in Adventure World in Shirahama. Janssen en de vrouw zaten tussen het publiek, waarna het tweetal in het water sprong. De show werd stopgezet en het duo werd gearresteerd door de politie.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt de aanhouding van een 32-jarige Nederlander in Japan, zo meldt Nu.nl. Het ministerie is maandag op de hoogte gesteld. De Nederlandse ambassade zal contact opnemen met de Japanse politie om Janssen te spreken te krijgen.

Nieuwe anti-terreurwet
Welke mogelijke straf Janssen en zijn partner boven het hoofd hangt is nog niet bekend. Eerder dit jaar is er in Japan een nieuwe wet aangenomen die het organiseren van een demonstratie strafbaar maakt. De zeer omstreden wet, die ook wel de “samenzweringswet” wordt genoemd, is bedoeld om Japan te beschermen tegen terrorisme, zo verklaarde premier Abe. De wet heeft echter een zeer vage omschrijving van het begrip “terrorisme”. Anders dan in Nederland geldt in Japan geen cultuur van “onschuldig tot het tegendeel bewezen is”, maar wordt een arrestant door de maatschappij en de media vaak behandeld als schuldig. Verder kan de Japanse politie een verdachte maar liefst drie weken vasthouden voor verhoor. In Nederland is dat 15 uur.

Erwin Vermeulen
Ook Nederlander Erwin Vermeulen werd gearresteerd in Taiji, toen hij in 2011 foto’s probeerde te maken van het transport van dolfijnen. Hij werd ervan beschuldigd iemand te hebben geduwd, maar werd door de rechtbank vrijgesproken. Erwin zat drie maanden vast in de Japanse cel.

Bronnen: NU, NRC ©AnimalsToday Monique van Dijk Armor