Hoe verleidelijk is het niet wanneer je hond of kat tijdens het eten met grote ogen of mauwend vraagt om een hapje. Onze huisdieren zijn er meesters in als het gaat om je over te halen ze iets van je bord te geven. Maar wat lijkt op een lekker snackje zou wel eens erg schadelijk kunnen zijn voor onze geliefde huisgenootjes. Daarom een lijstje met 8 voedingsmiddelen die je ze nooit mag geven omdat ze er heel erg ziek van zouden kunnen worden, of erger nog: aan dood kunnen gaan.

Mensenvoedsel
Mensenvoedsel niet voor de poes | Foto: RCB via Flickr
  • Alcohol, koffie en melk

Veel dingen die mensen drinken zijn ook voor ons niet gezond, laat staan dat ze goed zijn voor je huisdier. Vanzelfsprekend geef je ze dus geen alcoholhoudende dranken, maar ook koffie is erg slecht. Behalve eventuele cacao zit er natuurlijk cafeïne in koffie, en dat kan bij honden zorgen voor hoge bloeddruk, flauwvallen en hartritmestoornissen, mogelijk met de dood als gevolg. Voor volwassen katten is melk helemaal niet goed, want de meeste katten zijn overgevoelig voor het enzym lactose, waar ook sommige mensenmagen niet tegenkunnen. Het gevolg van melk drinken kan zijn dat de kat ernstige spijsverteringsstoornissen krijgt. Geef je huisdieren daarom alleen water, dan weet je zeker dat ze gezond blijven. Voor katten is er speciale lactosevrije melk in de handel.

  • Avocado’s

Avocado’s zijn heerlijk in een salade of verwerkt als guacamole, maar kunnen erg gevaarlijk zijn voor kleine huisdieren. In avocado’s zit een gifstof met de naam persin, die kan zorgen voor overgeven, diarree en hartklachten. Vooral voor vogels is avocado dodelijk gevaarlijk, maar ook mild-giftig voor honden en katten. Ook lopen ze het risico om in de pit te stikken.

  • Uien, knoflook en zout

Bijna alle kruiden en toegevoegde smaakstoffen zijn schadelijk voor huisdieren, maar met uien en knoflook is het extra oppassen, vooral bij katten. Deze smaakmakers kunnen al bij kleine hoeveelheden leiden tot bloedarmoede en beschadigde rode bloedcellen. Knoflook kan daarnaast ook nog zorgen voor een geïrriteerd spijsverteringsstelsel. Zout is levensgevaarlijk voor alle huisdieren. Eén theelepel zout kan voor een kat al dodelijk zijn, omdat het nierfalen en leverschade aanricht, evenals hoge bloeddruk en hartstoornissen. Geef je huisdieren dus nooit chips of andere dingen die zout bevatten, hoe lekker ze het ook vinden.

  • Druiven

Geheel terecht zien we druiven als een gezond onderdeel van de maaltijd, direct van de tros of in een salade. Je zou denken dat het voor huisdieren ook een makkelijk en smakelijk tussendoortje is, maar voor honden gaat dat beslist niet op. Hoewel niet precies bekend is welke stof de veroorzaker is kan het eten van druiven bij honden schade aan de lever veroorzaken en nierfalen. Dit uit zich in overmatig drinken en plassen. Een handjevol druiven kan al ernstige schade aanrichten, dus eet ze lekker zelf op en deel ze niet met je hond.

  • Macadamianoten

Noten zijn hoe dan ook een risico, omdat dieren er makkelijk in kunnen stikken. Maar macadamianoten bevatten bepaalde stofjes en die blijken voor honden erg gevaarlijk te zijn. Niet dat ze meteen dodelijk zijn, maar op de lange termijn zijn negatieve effecten waargenomen voor de spieren, met gezwollen ledematen als gevolg, spierverslapping, kortademigheid en trillen. Deze klachten zijn alleen waargenomen bij honden, maar voor de zekerheid geven we deze noten dus aan geen van onze huisdieren.

  • Gekookte beenderen en dierlijk vet

Een hond en zijn bot is een bijna onlosmakelijk beeld, net als katten en schoteltjes melk. Dat die laatste combinatie niet goed is kon je al eerder lezen, maar ook beenderen kunnen bij honden voor grote schade zorgen. Dat begint bij vetresten aan de beenderen, die bij honden kunnen leiden tot pancreatitis, ontsteking van de alvleesklier. Een ander probleem van gekookte botten is dat de beenderen door de hoge temperaturen broos worden. Daardoor wordt de kans op splinters groot, die in de keel kunnen blijven steken of de slokdarm perforeren. Kippenbotjes zijn helemaal uit den boze, want als die breken blijven er vlijmscherpe stukken bot over waar je de hond zeer beslist geen plezier mee doet. Wil je de hond toch een been geven om op te knagen, zorg er dan voor dat het goed is schoongemaakt en beslist niet is verhit.

  • Mais aan de kolf

Op zich is mais niet erg ongezond, maar de kolf waaraan de mais zit wel. De kolf is buitengewoon moeilijk verteerbaar, waardoor de kans bestaat dat de harde en taaie bestanddelen zich ophopen en voor verstoppingen zorgen van het spijsverteringskanaal. Wanneer dit te lang duurt is zelfs een operatie nodig, want als die niet plaatsvindt kan zo’n verstopping dodelijk aflopen. Ook de mais zelf is vrij lastig te verteren, waarbij een te grote hoeveelheid kan leiden tot overgeven, maagpijn en een lamlendig gevoel.

  • Chocola

Misschien wel bovenaan de lijst van ongezonde voedingsmiddelen voor huisdieren staat chocolade. In cacao zitten behalve cafeïne meerdere gifstoffen die bij honden en katten kunnen zorgen voor overgeven en diarree, maar in ernstige gevallen ook voor schade aan het hart en zenuwstelsel. Deze schade is niet zelden fataal. Hoe donkerder de chocolade, des te meer van deze giftige stoffen erin zitten. Natuurlijk bevat chocola ook veel suiker en ook dat is niet goed, om te beginnen voor hun tanden, maar ook kan suiker zorgen voor hartproblemen.

Mensenvoedsel is in de meeste gevallen volledig ongeschikt voor dieren. Geef ze als tussendoortje liever speciaal daarvoor bedoelde snoepjes of staafjes om op te knagen. Want een beloning vanaf ons bord kan al snel uitdraaien op een straf voor onze geliefde huisgenootjes.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.