Meeuwen. Er wordt veel over geklaagd door mensen. Ze maken veel kabaal, poepen de boel onder en pikken zo dat laatste patatje uit je handen. Dit wordt ervaren als overlast. Maar is het wel helemaal eerlijk om dit label op de vogel te plakken?

meeuwen
Meeuwen prikken graag een vorkje mee met jou | Foto: Angelique Lagarde

De natuurlijke leefomgeving van de meeuw wordt alsmaar kleiner gemaakt door de mens. Noodgedwongen begeeft de meeuw zich steeds verder in stadse omgevingen. In de leefomgeving van de mens. Eigenlijk maakt de meeuw heel handig gebruik van de mens. Hij past zich noodgedwongen aan. Het is een intelligent dier. Onlangs kwam dit heel duidelijk naar voren in een studie, uitgevoerd op meeuwen in Brighton, Engeland.

Meeuwen observeren

Uit deze studie blijkt dat de meeuw de mens nauwkeurig observeert tijdens het eten van een snack. Als een mens het eet, dan moet het vast lekker zijn. De onderzoekers in Brighton legden twee verschillende soorten smaken chipzakjes neer: een groen zakje met de smaak zout en azijn (een typische Engelse smaak), en een blauw zakje met de smaak kaas en ui. Vervolgens liepen ze naar de camera, zo’n vijf meter verderop. Als de onderzoekers niks deden, dan kwam er maar een paar meeuwen even kijken naar de zakjes. Maar, als de onderzoekers zelf een zakje chips gingen eten, dan ging een groot gedeelte van de meeuwen naar de chipzakjes toe. Daarvan gingen de meesten naar hetzelfde kleur zakje als het zakje waar de onderzoekers uit hadden gegeten. Franziska Feist, bioloog en onderzoeker aan de Universiteit van Sussex:

“Het kan zijn dat het niet genoeg is om mensen te adviseren vogels niet te voeren…Ze kunnen nog steeds observeren wat we precies eten en gaan daar naar op zoek in afval, etc.”

meeuw
Foto: publiek domein

Etensresten

Onderzoekers wisten al dat meeuwen graag de etensresten van mensen tot zich namen. Maar dat ze daadwerkelijk mensen observeren om vervolgens zelf naar hetzelfde soort eten op zoek gaan, dat is nieuwe informatie. De mens leert een meeuw als het ware wat hij precies kan eten. Met deze informatie weet je waarom een meeuw zo graag jouw eten pikt. Hopelijk genereert dit meer begrip voor dit intelligente dier. Nu hangen er bordjes met de tekst: ‘Voer de vogels niet’. Hieraan kan je toevoegen: ‘Laat ze niet zien wat jij graag eet’. En dan is het aan de mens zich aan te passen aan de meeuw. Wij maken immers het natuurlijke leefgebied van de meeuw steeds kleiner. En lezen lukt een meeuw (nog) niet!

Bron:

©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen