Een bijzondere geschiendenis over twee zwerfhonden in de Chileense stad Puerto Natales. Één van de honden is blind maar met de hulp van een andere hond weet zij zich prima te redden in de drukke straten van de stad. Joaquin de la Torre werkt voor het IFAW als projectmanager huisdieren in Latijns Amerika en deelde dit prachtige verhaal.

Blinde zwerfhond
Foto: IFAW

Toen Joaquin laatst op weg was naar een radio-interview in de Chileense stad Puerto Natales, kwam hij, zoals wel vaker, een zwerfhond tegen. Op het eerste gezicht zag hij niets bijzonder aan haar, ze zag er net zo uit als vele andere honden die in de drukke stad rondzwerven. Maar toch gedroeg deze hond zich anders. Ze bleef maar staan op het trottoir, alsof ze op iets of iemand wachtte.

Toen viel het hem op dat ze volledig blind was. Joaquin probeerde te bedenken hoe hij de hond het beste zou kunnen helpen. Maar toen stak ze ineens haar snuit in de lucht en snoof de geuren op. Op datzelfde moment kwam er een andere zwarte hond naar haar toelopen, en het was alsof hij wilde zeggen: “ik ben er hoor!” Toen liepen ze samen verder.

Joaquin was er nog steeds niet gerust op. Hoe zouden ze ooit de straat over moeten steken? Daarom volgde hij het stel een tijdje, en wat er toen gebeurde was een van de meest verbazingwekkende dingen die hij ooit bij honden had gezien. De zwarte hond liep de hele tijd voor haar uit, en zij volgde zijn geur. Maar toen de wind even van richting veranderde, bleef de blinde hond weer stokstijf staan. De zwarte hond had het niet meteen door maar draaide zich al snel om en liep langs haar heen. Ze raakten elkaar aan en zij pikte zijn geur weer op.

Zo bleven ze samen wandelen tot ze aan het eind van het blok waren gekomen. Het was natuurlijk een hele uitdaging om de straat over te steken en de auto’s te ontwijken, maar de zwarte hond stopte aan de rand en bleef wachten tot zijn blinde metgezel naast hem stond. Ze wachtten allebei tot het veilig was om over te steken en ging weer samen weer verder. Verbaasd maar met een gerust hart kon Joaquin de blinde zwerfhond achterlaten bij haar kameraad.

Joaquin de la Torre draagt met het IFAW bij aan de inspanningen van de mensen in Puerto Natales die humane en duurzame oplossingen proberen te vinden voor de omgang met de zwerfhonden in hun gemeenschap.

Bron: IFAW ©PiepVandaag.nl Jasper Kromdijk