De overweldigende steun van zo’n anderhalf miljoen Europese burgers die een eind willen aan dieren in kooien in de veehouderij loog er niet om. Toch luisterde de Europese Commissie niet naar hen, maar naar de machtige vleeslobby en bezweek prompt onder de grote druk en hoogstwaarschijnlijk ook angst voor de volgende Europese verkiezingen.

Machtige vleeslobby vocht hard en vals tegen kooiverbod
Biggetjes bij moedervarken in kraamkooi | Foto: publiek domein

De Europese Commissie heeft verzuimd haar beloofde wetsvoorstellen voor onder meer een kooiverbod te publiceren, zo werd onlangs bekend. Dit betekent dat niet alleen een verbod op kooien, maar ook strengere regels voor slachthuizen, het slachten van ééndagshaantjes, verkoop en productie van bont en betere omstandigheden voor dieren in de veehouderij, zijn verdwenen uit het werkprogramma van de Europese Commissie. Alleen de herziening van de diertransportregels staat er nog in.
.

Europeanen willen juridische stappen om beloofd kooiverbod

.
Voor de Europese vee-industrie zouden de nieuwe wetsvoorstellen een enorme impact hebben gehad. Voor de dieren ook trouwens, maar dat vond de Europese Commissie schijnbaar niet belangrijk. Een aantal EU-ambtenaren betrokken bij deze wetsvoorstellen, schetste een beeld van agressief lobbyen door partijen zoals de European Livestock Voice (ELV) en hun partners.
.

Succes burgerinitiatief Stop de kooien gevierd in Brussel

.
De lobbygroepen eisten dat de wetsvoorstellen sterk afgezwakt werden in hun voordeel en vielen wetenschappelijk onderzoek aan dat niet in hun straatje paste. Eén ambtenaar zei letterlijk dat dit de eerste keer was in bijna 10 jaar tijd, dat ze zo onder druk waren gezet door de boerensector. Deze sector voelde zich bedreigd en sloeg keihard terug.
.

‘Kraambox’ het eufemisme van 2020

De machtige vleeslobby

Het is een feit dat het enorm lastig is om te kunnen achterhalen hoe en door wie er precies gelobbyd wordt. Het gebeurt bijna altijd achter gesloten deuren. Toch vormde The Guardian samen met een media syndicaat van The Lighthouse een onderzoeksteam en ze verzamelden bewijs dat de machtige vleeslobby flink bezig is geweest om positieve verandering in de veehouderij tegen te gaan. Europarlementariër voor de Partij voor de Dieren, Anja Hazekamp licht toe:

“De sector vocht heel hard en vals. Ze hebben echt alles uit de kast gehaald omdat ook zij weten dat het broodnodig is om dierenwelzijn wetgeving te verbeteren zodat het landbouw- en voedselsysteem duurzamer en humaner wordt. En dit was hun laatste kans. Zij willen niet veranderen, maar weten dat verandering onvermijdelijk is, dus ze worden wanhopig. Ze doen letterlijk alles om hun eigen hachje te redden.”

De European Livestock Voice (ELV) sprong eruit. Een partij die in 2019 opgericht is, een jaar nadat de Europese campagne Ban the Cages was gestart. De ELV is een activistisch ingerichte club en gebruikt agressieve communicatietactieken, denk hierbij aan de inzet van sociale media, zoals X-campagnes. De leider van ELV, Andrea Bertaglio, doet zichzelf voor als een ‘milieu journalist’. Zijn belangrijkste strategie is om het wetenschappelijk bewijs waarop de nieuwe wetsvoorstellen zijn gebaseerd, onderuit te schoppen. En dus twijfel te zaaien. Hiermee benaderde ELV tegelijkertijd topambtenaren in de Europese Commissie en zette ze flink onder druk.
.

EFSA: Kooikonijnen vleesindustrie hebben ernstige welzijnsproblemen

.
Andere lobbygroepen, waaronder ook de Europese boerenvakbond Copa-Cogeca, gebruikten het argument dat als de dierenwelzijnswetsvoorstellen zouden worden doorgevoerd, dat de hele Europese boerensector hun handel zou verliezen aan landen buiten Europa. Een quote van een topambtenaar die anoniem wenst te blijven:

“Eén groep stelde zelfs voor om het impactanalyse rapport van de Europese Commissie te herschrijven. Dit zou dan geschreven worden door een senior onderzoeker van een gerenommeerde pluimveehouderij.”

.

Kooihuisvesting kippen
Kooihuisvesting kippen | Foto: archief

Politieke uitruil

Volgens Europarlementariër Anja Hazekamp speelt ook de politiek een grote rol in deze beslissingen. De volgende verkiezingen staan voor de deur. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft een Christelijk democratische (CDU) achtergrond. Wellicht heeft dit ook een rol gespeeld in de beslissing om de wetsvoorstellen te laten vallen. Anja Hazekamp:

“De 8,4 miljard dieren in de Europese veehouderij zijn het slachtoffer van politieke uitruil. Beloofde plannen waar we samen met miljoenen burgers hard voor hebben geknokt, zoals het kooienverbod in de veehouderij, zijn zonder blikken of blozen van de agenda verdwenen. Dat is uitermate teleurstellend en schaadt ons vertrouwen in de Europese Commissie als geheel. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft duidelijk de hand gehad in het schrappen van een groot deel van de dierenwelzijnsplannen. Zij lijkt vooral bezig te zijn met profilering voor de Europese verkiezingen in 2024, in plaats van de grote problemen van vandaag de dag op te lossen.”

Dat het werk van de machtige lobbygroepen succesvol was geweest is nu wel duidelijk. De beloofde wetsvoorstellen zijn niet doorgevoerd. De Europese Commissie heeft duidelijk laten zien dat ze niet luisteren naar de wensen van hun burgers. Wellicht hebben ze dit onderzoek over het hoofd gezien: 84 procent van Europese burgers wil betere bescherming voor dieren in de veehouderij en 60 procent wil er zelfs meer voor betalen. Met de volgende verkiezingen voor de deur lijkt dit geen handige zet. De grootste verliezers blijven de 300 miljoen dieren die elk jaar hun korte leven, of deel hiervan, in kooien moeten doorbrengen.

Bronnen:

Het konijn: vergeten slachtoffer van de vee-industrie

©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen