Naar verluidt in een poging om de vogelgriep te stoppen, willen producentenorganisaties en boeren in het zuidwesten van Frankrijk een maand geen eenden en ganzen houden. Dit zou moeten plaatsvinden tussen 15 december en 15 januari. Het gaat om dieren gehouden voor de wrede productie van foie gras, dus iedere maand stillegging is meegenomen. Er is echter een ‘haakje’.

Maand geen eenden en ganzen in zuidwesten Frankrijk
Voor het produceren van foie gras worden ganzen en eenden onder dwang gevoerd | Foto: pickled_newt/flickr

De consumenten krijgen op het hart gedrukt dat de stillegging niet merkbaar zal zijn. Het is niet zo dat er minder dieren geslacht gaan worden voor de kerst en dus ook niet dat de Fransen hun wrede ‘delicatesse’ foie gras hoeven te missen tijdens het kerstmaal. Er is bewust gekozen voor 15 december, zodat er tot die tijd voldoende voorraad is aangelegd. Pas daarna zou de stillegging moeten ingaan.

Maand geen eenden en ganzen in zuidwesten: 12 miljoen

Pluimveeorganisatie Airvol en de foie gras producentenorganisatie Palso willen voor de maand stillegging 12 miljoen euro vergoeding van de Franse overheid (lees: de belastingbetaler). Uit de regio komt zo’n 40 procent van alle foie gras in Frankrijk en de vogelgriep heeft ook daar flink toegeslagen, net als elders in Europa. Sinds november vorig jaar zijn bij 1300 uitbraken in Frankrijk al zo’n 20 miljoen eenden, ganzen en kippen afgemaakt vanwege de hoog pathogene vogelgriep. Door de maand leegstand zullen in 68 gemeenten een half miljoen minder dieren worden gehouden.
.

#GNvdD: Malta verbiedt pelsdierfokkers en productie foie gras

Inkomen uit leegstand

Iedere maand stillegging van deze gruwelijk industrie, waarbij eenden en ganzen door middel van dwangvoeding een enorm ‘vette lever’ (foie gras) krijgen, is meegenomen. En als daarmee ook nog de vogelgriep ingedamd kan worden lijkt het bijna een nobel streven met een forse ‘opoffering’.

Er is echter een niet genoemd aspect en dat is de enorm gestegen prijs van energie en grondstoffen. In de winter zou het wel eens erg onrendabel kunnen worden om nog eenden en ganzen te houden, ook omdat door de droogte deze zomer veel oogsten mislukt zijn en het voer ingekocht moet worden. Wie achterdochtig is zou kunnen denken dat vogelgriep via een slimme constructie wordt gebruikt voor een maand betaalde vakantie middenin de winter (om nog te kunnen skiën in eigen land moet je vlug zijn als Fransoos). De maand wordt door de organisaties dan ook genoemd als proef. Mocht het een succes zijn en de Franse staat besluit tot verdergaande compensatie, dan is er een lucratieve constructie voor inkomen uit leegstand bedacht.
.

Massale vogelsterfte onder wilde vogels in Europa door vogelgriep

.
De vogelgriep is niet meer weg te denken en inmiddels het hele jaar aanwezig in Europa. Het is daarom interessant om te zien in hoeverre de vogelgriep uit het zuidwesten van Frankrijk verdwijnt door de maand stillegging. Want als dat niet gebeurt, is dan het einde van de intensieve pluimveehouderij in zicht? Het antwoord valt te raden en zolang vaccinatie van pluimvee geen beleid is in Europa zal de betrokken industrie er alles aan doen om voor het einde nog zo veel mogelijk geld binnen te harken.

Bron:

Vogelgriep, ziekte in een verziekte industrie

Karen’s blog: De krokodillentranen van de nertsenfokkers

©AnimalsToday.nl Bart van Riel – eindredacteur