Undercoveronderzoek van PETA naar het grootste ongereguleerde renpaardencircuit in de Amerikaanse staat Georgia, legde een onderwereld bloot van misdaad en wreedheid, waarin trainers en jockeys paarden drogeren, slaan en elektrische schokken toedienen. Dit om tegen elke prijs te winnen, terwijl racebezoekers honderdduizenden dollars inzetten op de ‘gefikste’ paarden.

Renpaarden in VS gedrogeerd en schokken toegediend
Er werd gefilmd hoe men pepmiddelen in de halsader injecteerde, vaak gewoon op de renbaan zelf | Foto: screenshot video Official PETA/Vimeo

Afstanden van een kwart mijl of minder vergen enorm veel explosieve kracht van een renpaard. Er worden specifieke paarden voor gebruikt, de zogeheten Quarter horses, behorende tot de oudste en populairste paardenrassen in de VS. Tijdens deze races moeten 2 tot 6 paarden het tegen elkaar opnemen, door met halsbrekende snelheden op een rechte baan een paar honderd meter zo hard mogelijk te rennen. Door het gokken op deze paarden gaat er veel geld om in deze vorm van ‘sport’ en er is de racers veel aan gelegen om te winnen.

Spuiten en schokken

De onderzoekers van PETA waren geschokt toen ze zagen dat teams kort voor de races hun paarden in de halsader injecteerden, vaak gewoon op de renbaan zelf. De racers experimenteren met drugscocktails om paarden op te peppen, verwondingen te maskeren en pijn te doden; allemaal in een poging om maximale snelheid te bereiken. PETA-onderzoekers verzamelden spuiten van de baan en laboratoriumtests toonden aan dat ze cocaïne, methamfetamine, methylfenidaat (ritalin) en cafeïne bevatten, soms in combinatie.

Renpaarden in VS gedrogeerd en schokken toegediend
Cocaïne, methamfetamine, methylfenidaat (ritalin) en cafeïne, soms in combinatie | Foto: PETA

Naast het drogeren van de paarden, sloegen jockeys ze herhaaldelijk tijdens races, vaak meer dan 20 keer achter elkaar. Ook werden paarden geslagen voor de races, tijdens het laden en in de starthekken. De meeste jockeys droegen elektrische apparaten om de paarden aan te sporen met elektrische schokken in hun nek. Deze zijn verboden op reguliere circuits en alleen al het bezit levert een jockey in de VS 20 jaar schorsing op. Maar op ongereguleerde bushtracks als in Georgia zijn elektrische ‘buzzers’ alomtegenwoordig.
.

.
Doping, zweepslagen en schokken vormen een extra risico op blessures en verwondingen, die meestal leiden tot de dood van het paard. Vaak wordt ook jockeys schade berokkend. PETA filmde in maart 2022 een race waarbij beide deelnemende paarden stierven. Een brak tijdens de race catastrofaal een been voordat hij uiteindelijk in het hoofd werd geschoten. Het ‘winnende’ paard stierf aan een hartaanval. In 2021 kwam een jockey om het leven op de gewraakte renbaan in Georgia, die elders was verbannen wegens het gebruik van een schokapparaat. Zijn paard kwam dramatisch ten val en dat kostte de jockey het leven.

Hardere aanpak

In South Carolina zijn recent twee paarden overleden aan een virusziekte, die ze waarschijnlijk opliepen omdat alle paarden met dezelfde naalden werden gedrogeerd. Jockey Alex Carrillo is onlangs beboet vanwege het slaan van een paard en het toedienen van elektroshocks. PETA heeft een actie lopen om justitie en politie aan te sporen het drogeren, schokken toedienen en slaan veel harder aan te pakken. Je kunt deze actie hier steunen.

Bronen:

Windhonden krijgen cocaïne voor races in Schotland

©AnimalsToday.nl BVR