Het leer dat gebruikt wordt door autofabrikanten BMW en Jaguar Land Rover voor het interieur van auto’s is direct te linken aan ontbossing in Paraguay, in het leefgebied van zeldzame dieren als de jaguar en een van ’s werelds laatste geïsoleerde stammen van oorspronkelijke bewoners. Dat blijkt uit onderzoek van milieuorganisatie Earthsight.

ontbossing door lederen interieurs BMW en Jaguar Land Rover
Jaguar bedreigd door lederen interieurs BMW en Jaguar Land Rover | Foto: publiek domein

Gran Chaco is een provincie in Bolivia en de gelijkluidende naam van het grensoverschrijdende nationale park dat bedreigd wordt. Het onderzoeksrapport van milieuorganisatie Earthsight heet ‘Grand Theft Chaco’, doelend op de ‘diefstal’ van het Gran Chaco-gebied in Paraguay. In dit zeer biodiverse gebied en de leefomgeving van een van de laatste geïsoleerde stammen ter wereld, wordt bos illegaal in moordend tempo omgezet in weidegrond voor vee, om zo aan de wereldwijde vraag naar vlees en leer tegemoet te komen. Zo blijkt uit het onderzoek van Earthsight.

Op onderstaande foto is goed te zien hoe de landbouw en veeteelt in het gebied oprukken, te herkennen aan de rechthoekige vlakken en lichtere kleuren. Klik op de + om in te zoomen:
.

.
Veeboeren eigenen zich illegaal land toe, dat bewoond werd en wordt door de Ayoreo Totobiegosode stam; de enige Zuid-Amerikaanse stam buiten het Amazonewoud die geen contact met de buitenwereld heeft. Deze regio verliest zijn bossen sneller dan waar dan ook ter wereld. Behalve het thuis van de Ayoreo Totobiegosode stam is Gran Chaco ook het leefgebied van honderden soorten vogels, reptielen en zoogdieren, zoals jaguars, reuzenmiereneters, poema’s en de ocelot (kleine katachtige).

ontbossing door lederen interieurs BMW en Jaguar Land Rover
Reuzenmiereneter (Myrmecophaga tridactyla) | Foto: Miguel Rangel Jr/flickr

Dit Zuid-Amerikaanse bos wordt zonder pardon verwoest en alle inwoners erbij, voor vlees en leer. BMW is een van de autogiganten die beschuldigd worden van het kopen van leer, verkregen van runderen die op illegaal verwoest land worden gehouden in deze Paraguayaanse regio. Niet een van de 10 grootste Europese autofabrikanten met lederen interieurs was in staat om volledig de bron van het door hen gebruikte leer te achterhalen. Volgens de onderzoekers zijn hun bevindingen dan ook ‘het topje van de ijsberg’.

ontbossing
Ontbossing Gran Chaco voor veeteelt in noorden Paraguay | Foto: Peer V/Wikimedia

Elke 2 minuten een voetbalveld verwoest

Undercoveronderzoekers hebben gesproken met leerlooierijen, klokkenluiders bij de overheid en inheemse activisten. Ook bezochten ze afgelegen boerderijen en bestudeerden dossiers om te ontdekken hoe de bossen van Gran Chaco werden en worden verwoest. Earthsight schat dat er in het gebied het afgelopen jaar elke 2 minuten een stuk land ter grootte van een voetbalveld werd verwoest.

Directeuren van een van de grootste leerlooierijen in Paraguay, die hun runderhuiden verkrijgen van vee dat gehouden wordt op illegaal ontboste gebieden, vertelden de onderzoekers dat hun leer wordt gebruikt door Jaguar Land Rover, ook voor hun zogenaamd ‘duurzame’ Range Rover Evoque-serie. Het onderzoek laat tevens zien dat BMW huiden gebruikt van twee slachthuizen, die ook koeien kochten van boerderijen die illegaal land hadden ingenomen van het Totobiegosode-bos.

ontbossing door lederen interieurs BMW en Jaguar Land Rover
Ontbossing in Paraguay voor de zogenaamd ‘duurzame’ Range Rover Evoque | Foto: publiek domein

60 miljoen runderhuiden per jaar

Paraguay exporteert jaarlijks ongeveer 50.000 ton deels gelooid leer, waarvan twee derde wordt geïmporteerd in de EU. Daar verkopen looierijen het leer aan autofabrikanten. De auto-industrie verbruikt elk jaar zo’n 60 miljoen (60.000.000) runderhuiden. Ook koopt de industrie veel leer uit het Braziliaanse Amazonegebied, waar het illegaal innemen van bosgebied wijdverbreid is.

Het houden van rundvee is wereldwijd de grootste oorzaak van de verwoesting van tropische wouden. Volgens het onderzoek loopt de leerindustrie erg achter op het nemen van stappen, in vergelijking met andere sectoren die ook betrokken zijn bij ontbossing, zoals palmolie en cacao.

ontbossing door lederen interieurs BMW en Jaguar Land Rover
Bulldozeren | Foto: publiek domein

Illegaal bulldozeren voor BMW en Jaguar Land Rover

Toezichthouders, waaronder de Verenigde Naties, hebben de afgelopen decennia meermaals de verwoesting in de Chaco-regio afgekeurd. In februari 2018 werd het ‘vrijmaken’ (lees: kaalslag) van Totobiegosode-gebied illegaal verklaard. Maar volgens Earthsight zijn tussen april 2018 en juli 2020 meer dan 2.600 hectares illegaal gebulldozerd. Sam Lawson, directeur van Earthsight, waarschuwt:

“De auto-industrie is slechts een heel vieze top van een veel grotere ijsberg van ontbossing en mensenrechtenschending in de leerindustrie. Niet één autobezitter zal zich comfortabel voelen in zijn leren stoel wetende dat het laatste land van een geïsoleerde stam illegaal is ingenomen om dit leer te kunnen maken.”

Behalve het leefgebied van mensen komt ook dat van bijzondere en ernstig bedreigde diersoorten in gevaar. Volgens Earthsight zouden leiders van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk bedrijven moeten dwingen, dat hun toevoerketens zich verre houden van zulke schadelijke praktijken. De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn verantwoordelijk voor 10 procent van de wereldwijde verwoesting van bossen voor goederen, zoals soja, vlees, leer en palmolie. Italië en Duitsland zijn de grootste verbruikers.

ontbossing door lederen interieurs BMW en Jaguar Land Rover
Ontbossing voor monoculturen als sojateelt | Foto: Alfonso/Wikipedia

Een woordvoerder van Jaguar Land Rover zegt dat het bedrijf gelijk een onderzoek is gestart naar de beweringen van Earthsight. Uiteraard kunnen ze zich niet vinden in het onderzoek en hebben ze:

“…nog geen bewijs gevonden dat de boerderij [die de runderen houden waar ze hun leer van verkrijgen – red.] op illegaal verkregen grond staat.”

ontbossing
Aan de rand van een Zuid-Amerikaans oerbos | Foto: Estefanía Pampín Zuidmeer/AnimalsToday

Een woordvoerder van BMW zegt dat het bedrijf op de middellange termijn zal stoppen met het gebruik van leer uit Zuid-Amerika. Maar ze hebben contact opgenomen met hun leveranciers en geen overtredingen kunnen ontdekken in “hun sociale en milieustandaarden”. De overheid in het Verenigd Koninkrijk houdt overleg over een mogelijk nieuwe wet, die de import van goederen gelinkt aan illegale ontbossing verbiedt.
.

Bronen:

Wildernis ter grootte van Mexico in slechts 13 jaar verloren gegaan

.
©AnimalsToday.nl