De veiling van levende konijnen bij voetbalvereniging SJC in Noordwijk, waarover we eerder deze week berichtten, gaat niet door. Het plan om morgenavond konijnen te veilen stuitte op veel verzet en het bestuur van de voetbalvereniging heeft daar na aandringen gelukkig naar geluisterd.

Noordwijk
Geen veiling van levende konijnen in Noordwijk | Foto: Comite Dierennoodhulp

Vijf dierenbelangenorganisaties (Comité Dierennoodhulp, Een DIER Een VRIEND, Rechten voor al wat leeft, Stichting Dierennood en Konijn in Nood) hadden een brandbrief gestuurd naar de gemeente Noordwijk met daarin het dringende verzoek om op te treden tegen het veilen van de levende konijnen, wat op zaterdagavond 16 december in de gemeentelijke sporthal zou plaatsvinden. De organisaties reageren verheugd op het besluit dat de veiling van levende dieren niet doorgaat:

“Wij zijn heel erg blij dat het bestuur van voetbalvereniging SJC in Noordwijk  besloten heeft om de konijnen geheel uit de veilingcatalogus te halen en aanstaande zaterdagavond slechts pluche konijnen in de konijnenhokken gaat zetten als herinnering voor hoe het ooit begonnen is. Wij zijn heel erg blij dat zij dit diervriendelijke en sportieve  besluit genomen hebben en wensen hen zaterdagavond een gezellige en feestelijke veiling toe!”

Onnodig
De organisaties wijzen erop dat het veilen van de konijnen in strijd is met de Wet dieren:

“Door levende konijnen te veilen op een feestje van een voetbalvereniging waar men ook nog eens veel alcohol nuttigt, houdt men op geen enkel manier rekening met de intrinsieke waarde van de dieren en draagt men zeker niet bij aan het verantwoord aanschaffen van een dier en het daar zorgvuldig mee omgaan zoals de Wet dieren voorschrijft. Dit dierenmisbruik heeft bovendien niets met sport te maken, integendeel: het is bijzonder onsportief om zo met dieren om te gaan en geheel onnodig.”

Het veilen van levende konijnen is een oude traditie van de voetbalclub, maar zoals de organisaties terecht opmerken dienen tradities ook rekening te houden met veranderende wetgeving.

Bron: Gezamenlijk persbericht Comité Dierennoodhulp, Een DIER Een VRIEND, Rechten voor al wat leeft, Stichting Dierennood, Konijn in Nood ©AnimalsToday.nl Bart van Riel