Op het Indonesische eiland Bali is vandaag een 54-jarige Nederlander aangehouden wegens illegale handel in dierproducten en bedreigde plantensoorten. De man zou betrokken zijn bij de recordvangst van onder meer illegaal koraal, huiden en ivoor, vorig jaar in Berghem (NB).

Bali
Vijf loodsen met illegale wildlife-producten in Berghem | Foto: via Politie.nl

Volgens de Indonesische politie kocht de man zijn handel lokaal in om het vervolgens te verschepen. Vorig jaar werd in de haven van Rotterdam door de douane bij toeval een Chinese container gevonden met daarin 345 kilo koraal. Koraal staat op de CITES lijst van beschermde diersoorten en bij invoer ervan is een vergunning noodzakelijk. Deze vergunning ontbrak. Het milieuteam van de politie werd daarop ingeschakeld en zij starten een onderzoek.

Het onderzoek leidde naar Berghem, waar in vijf loodsen een recordvangst werd gedaan van illegale dierproducten als huiden, botten en koraal. Ook werd er goud en een half miljoen contant geld aangetroffen. De handel was uitgestald in een showroom met snuisterijen en beelden. Daarbij was veel opgeslagen in dozen, kratten en zakken in de opslagloodsen die naast het bedrijfspand liggen. Onderzoekers waren drie dagen bezig om tussen alle legale stukken het illegale materiaal uit te zoeken.

Nutteloze dood
Peter Hartog, projectleider van het milieuteam van de Rotterdamse politie, was erg ontzet door de omvang en de aard van de vondst:

“Alleen al het koraal: koraalriffen zijn de regenwouden van de oceanen en worden ernstig bedreigd. Vergunningen voor koraal worden niet of nauwelijks afgegeven, daarom zie je het ook nergens te koop. Bij deze doorzoeking troffen we  een compleet koraalrif aan. Koraal groeit tussen de 1 en 25 millimeter per jaar en waaierkoraal nog langzamer. Wat we hier vonden zijn stukken koraal van honderden jaren oud. Bijvoorbeeld een stuk blauw koraal van wel 40 centimeter hoog. Moet je nagaan hoe oud dat is!

Bovendien wordt koraal geroofd met explosieven, waardoor een enorme milieuschade ontstaat. Duizenden vissen die in het koraalrif leven, gaan nutteloos dood alleen omdat iemand een stukje koraal op de schoorsteen wil.”

De eigenaar van de loodsen, Hans Timmers van groothandel TimmersGems die edelstenen en mineralen verkoopt, ontkende dat hij iets met de illegale handel te maken heeft waarvoor de Nederlandse verdachte op Bali vandaag is opgepakt.

Bron: Brabants Dagblad ©AnimalsToday.nl Bart van Riel