Gelukkig zijn er steeds meer gemeentes die wél van circussen houden, maar niét met wilde dieren erin! Alleen nóg niet in Den Haag, want daar komt een groots Kerstcircus met optredens door wilde dieren.

Circus

Zo pleit het circus Den Haag, voor een avondje (wild) plezier: “Jong en oud zullen genieten van een gemengde exotengroep van zebra’s, kamelen, paarden en olifanten, gepresenteerd door de befaamde dierendresseur Bernhard Kaselowsky. “

PiepVandaag roept u op om het Kerstcircus in Den Haag en alle andere circussen die acts met wilde dieren vertonen, te boycotten en het  belang van dierenwelzijn boven dat van een avondje plezier te stellen.

Uit wetenschappelijk onderzoek (2009) is bewezen dat dieren in circussen ernstig in hun welzijn worden aangetast, en onder meer ernstig gestoord gedrag gaan vertonen. Zoals het dwangneurotische waven bij de olifanten. De onderzoekers adviseerden wilde dieren uit circussen te herplaatsen naar een meer natuurlijke omgeving.

Tijdens het grote dierenverkiezingsdebat in augustus van dit jaar verklaarden, tot groot genoegen van stichting Wilde Dieren de Tent Uit!, meerdere partijen voorstander te zijn van een verbod op wilde dieren in het circus. De verschillende partijen , zoals PVDA, SP, Christen Unie, en natuurlijk de Partij voor de Dieren, uitten tijdens het debat hun zorg over de wetenschappelijk bewezen welzijnsaantasting van wilde dieren in circussen.

Nu is het dan gelukkig zo ver! Ook besloten vanuit het zelfde Den Haag sinds oktober van dit jaar.  VVD en PvdA gaan het gebruik van wilde dieren in circussen verbieden. In het nieuwe regeerakkoord staat dat er een verbod komt op het gebruik van wilde dieren in circussen!

De dierenbeschermingsorganisatie Wilde Dieren de Tent Uit, maar ook zeker de Partij voor de Dieren en natuurlijk PiepVandaag, zijn zeer verheugd over deze diervriendelijke maatregel. Nederland had tot nu toe geen dierenwelzijnseisen voor het gebruik van circusdieren. Nu is Nederland het derde Europese land dat wilde dieren in circussen verbiedt!

©PiepVandaag.nl Mirjam Roenhorst