Van de aardbeving in Nieuw-Zeeland zijn niet alleen mensen, maar voornamelijk ook dieren de dupe. Vooral bedreigde diersoorten hebben veel te lijden gehad tijdens de serie aardbevingen en aardverschuivingen afgelopen week.

aardbevingen
Kolonies bedreigde diersoorten verwoest door aardbevingen Nieuw-Zeeland | Foto: David Corby  CC-BY-2.5 via Wikimedia Commons

Kaikoura, in het noordoosten van het Zuidereiland, is het ergst getroffen tijdens de aardbevingen. De plaats is geheel geïsoleerd geraakt omdat de enige toegangsweg is versperd door aardverschuivingen. Kaikoura is zeer bekend wegens de verscheidenheid van fauna die in het gebied voorkomt. Naast de Nieuw-Zeelandse zeeleeuw zijn er zeer frequente waarnemingen van onder andere potvissen en de met uitsterven bedreigde Hector’s dolfijnen. Kaikoura is dan ook de perfecte uitvalsbasis voor het spotten van dolfijnen en walvissen.

Dieren in de omgeving van Kaikoura hebben te lijden gehad onder de recente aardbevingen.

Nieuw-Zeelandse zeeleeuwen
Zo is een rustplaats van een kolonie van de met uitsterven bedreigde Hooker’s Sea Lions – ook wel bekend als Nieuw-Zeelandse zeeleeuwen – geheel ingestort. De rustplaats, Ohau Point genaamd, bevond zich in de nabije omgeving van de plaats Kaikoura.

Ohau Point was voor de zeeleeuwen een zeer geliefde plek om zich voort te planten. Door aardverschuivingen die zijn ontstaan tijdens de aardbevingen, is de kolonie geheel verwoest. Een waterval, waar vele zeeleeuwen pups regelmatig speelden, is ingestort. Het is niet bekend of er op dat moment pups aanwezig waren. Waarschijnlijk is er een aantal zeeleeuwen gedood tijdens de aardverschuivingen.

Ook de Huttons pijlstormvogel, een met uitsterven bedreigd vogelsoort, heeft te lijden onder de recente aardbevingen. Aardverschuivingen hebben ervoor gezorgd dat de broedplaats van deze bijzondere vogel in de omgeving van Kaikoura is verwoest. De precieze schade is niet bekend, omdat de kolonie momenteel alleen met de helikopter bereikt kan worden. Waarschijnlijk is ongeveer de helft van de vogels in deze kolonie omgekomen tijdens de aardbevingen.

De Huttons pijlstormvogel komt alleen voor in het aan de zeezijde gelegen deel van de Kaikoura Ranges. In 2004 werd door BirdLife International geschat dat er nog 300-350.000 vogels over zijn. Maar de populatie neemt af door habitatverlies. De Huttons pijlstormvogel staat gemarkeerd als ”bedreigd” op de Rode Lijst van de IUCN.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor