Een koetspaard in New York City is neergevallen tussen het drukke verkeer op een kruispunt in Mid Town, en zijn eigenaar deed niets om het dier te helpen, zo verklaart een ooggetuige.

koetspaard
Koetspaard in New York | Foto: publiek domein

Het veertienjarige paard viel rond twee uur ’s nachts op de grond en lag meer dan 20 minuten midden op het drukke kruispunt. Volgens de verzorger van het paard en een medewerker van de gemeente ‘struikelde en viel’ het paard gewoon. Volgens een ooggetuige ging het er echter anders aan toe. Bogdan Paul Angheluta uit Long Island verklaarde dat hij voor nachtclub Space Ibiza stond toen hij de bestuurder van de koets hoorde schreeuwen dat het paard moest opschieten om het groene licht te halen. Volgens hem stortte het paard toen in en ‘ademde langzaam en luid’. Angheluta:

“Ik weet het 100 procent zeker. Hij dwong hem om het groene licht te halen. Het paard was moe.”

Toen een politieagent arriveerde, zette hij het kruispunt af en knielde naast het paard. Volgens Angheluta nam de agent het hoofd van het paard in zijn armen en begon het te wiegen, om hem kalm krijgen. Angheluta:

“Zo’n 10 minuten later kwamen vijf of zes mannen van de stallen met een emmer water, waarschuwen hem dat hij het paard met rust moest laten en deden toen iets in de mond van het paard. Ik schreeuwde naar ze. Ik was gefrustreerd, boos.”

‘Onhandig’
Angheluta stuurde zijn foto’s afgelopen weekend naar de dierenrechtenorganisatie NYCLASS, die de politie waarschuwde, de burgemeester en de Health Department. Christina Hansen, woordvoerder van de koetsindustrie in New York verklaarde dat het paard en zijn verzorger onderweg waren naar de Clinton Park Stallen. Hansen:

“Hij stortte niet in, hij struikelde zelf. Hij is een beetje onhandig.”

Verbod
De koetspaarden in New York zijn omstreden. Vele dierenrechtenorganisaties vinden dat er een verbod moet komen op koetsen in New York City. De burgemeester van New York, Bill de Blasio, heeft voorgesteld een verbod op de koetsen in te voeren, maar dat is tot op heden nog niet gebeurd. Hij krijgt momenteel veel kritiek omdat hij niet van zich heeft laten horen na dit incident.

NYCLASS roept op tot een demonstratie voor het huis van de burgemeester om hem af te dwingen zich aan zijn belofte te houden. Ook worden mensen gevraagd hem via sociale media onder druk te zetten. Verder is er een petitie die oproept tot een verbod. Deze petitie is al door meer dan 106.000 mensen ondertekend.

Amsterdam
Ook in Amsterdam is er een discussie ontstaan over de paardenkoetsen in de stad, naar aanleiding van een ongeluk in het centrum. De Partij voor de Dieren Amsterdam pleit voor een verbod op paardenkoetsen in Amsterdam.

Bron: NYPost.com ©PiepVandaag.nl  Monique van Dijk Armor