Met grote verontwaardiging bekeken velen de undercoverbeelden vanuit Amerikaanse boerderijen met koeien of kippen die we onlangs plaatsten. En hoewel boeren in de intensieve veehouderij nogal eens geneigd zijn hun bedrijfstak te verdedigen door te zeggen dat het er in hun bedrijf echt veel beter aan toe gaat, zocht kippenboer Craig Watts juist contact met Compassion in World Farming (CIWF) om zijn verhaal te doen. Hij geeft zelf toe dat er niets natuurlijks en humaans is aan deze manier van kippen houden.

kippenboer
Screenshot YouTube

Een journalist van de New York Times, Nicholas Kristof, bekeek de video van CIWF en schreef:

“Mishandel een enkele kip en je loopt kans gearresteerd te worden. Mishandel je honderdduizenden kippen gedurende hun hele leven? Dat is de agrarische sector.”

Leverancier van kippenvleesproducten Perdue claimt in een promotievideo dat alle kippen die het bedrijf levert humaan zijn gefokt. Dit schoot boer Craig Watts in het verkeerde keelgat. Aangezien Perdue onder meer kippen van zijn bedrijf afneemt weet hij precies hoe het die dieren vergaat. En daar is niets humaans aan.

Om de lijdensweg van de kippen te laten zien nam hij een verrassende beslissing: hij nodigde Leah Garces van CIWF uit voor een interview en een kijkje in zijn stal. Perdue stelt eisen aan kippenboeren die ronduit wreed zijn, zo mag Watts zijn kippen bijvoorbeeld pertinent niet naar buiten laten terwijl hij dat wel zou willen. De kuikens, geleverd door Perdue, die in korte tijd uitgroeien tot plofkippen zien dus nooit zonlicht en lopen continu in de poep. Pootafwijkingen en een onnatuurlijk snelle groei zijn gemeengoed.In de eerste en laatste week van hun leven sterven er veel kuikens door ziektes, genetische afwijkingen en andere oorzaken waaronder verwondingen. Dat wordt gezien als ‘acceptabel verlies’. Aan het einde van hun leven zijn de kuikens zo onnatuurlijk fors dat ze amper op hun poten kunnen staan en hijgen vanwege oververhitting.

“Ik kan niet voor de kippen praten, maar op basis van wat ik zie zijn ze echt niet gelukkig. En ze zijn zeker niet gezond”, aldus Watts.

“Craig en ik realiseren ons dat we hetzelfde willen, namelijk een verandering in de industrie, en dat we hiervoor moeten samenwerken”, vertelt Leah Garces.

Watts zou zijn kippen liever op een natuurlijker manier houden, maar zegt contractueel gebonden te zijn aan de voorwaarden van Perdue.

Inmiddels heeft Watts bezoek gehad van vertegenwoordigers van Perdue, voor een ‘dierenwelzijnscontrole’. Watts vermoedt dat de producent zal impliceren dat de omstandigheden op zijn pluimveehouderij niet maatgevend zijn voor de boerderijen waar Perdue zaken mee doet, maar alleen aan hemzelf te wijten zijn.

Bekijk hier het interview met Craig Watts. Waarschuwing: schokkende beelden.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde