Op een foto die momenteel circuleert in Chinese social media, hangen tientallen vachtjes aan een ijzeren hek; een vreselijk treurig gezicht. Kattenbontjes zijn vaak een bijproduct van de vleesindustrie en worden vooral verkocht voor modeproducten als handschoenen, laarzen en tassen. De pelzen zijn goedkoop en worden nogal eens verkocht als nepbont. Ook blijken de vellen gebruikt te worden in de productie van drumstellen en andere instrumenten.

kattenvachtjes
Kattenvachtjes bij The Terracotta Army, een bezienswaardigheid in China | Foto via Compassion for China’s Animals

Vraag naar kortharige katten
Langharige katten worden vooral als huisdier gehouden. De vachten van kortharige katten daarentegen zijn erg gewild in China, met name grijze of rode. Het is niet ongebruikelijk voor huishoudens om een paar katten of honden thuis te houden en ze te doden in het slachtseizoen. De dieren leven buiten, soms aangelijnd of in hokken. Ze worden daarnaast op grote schaal gebruikt in de vleesindustrie met hun vachtje als bijproduct, of speciaal gehouden voor hun vel. Dit vindt vooral in het noorden van China plaats, waar de dieren door het koudere klimaat een dikkere vacht krijgen. In speciaal daarvoor bestemde fokkerijen kunnen wel tot 300 honden worden gehouden en tot zo’n 70 katten. De dieren hebben het bitter koud en na een ellendig leven, waarin ze het geregeld zonder water en voedsel moeten stellen, worden ze wreed gedood door ophanging of verdrinking. Velen worden levend gevild.

Miljoenen honden en katten gevild
Dierenwelzijnsorganisaties schatten dat ongeveer een half miljoen katten gevild worden tijdens het seizoen, van oktober tot en met februari. Uit een undercoveronderzoek van de Humane Society of the Unites States (HSUS) bleek zelfs dat de internationale katten- en hondenbonthandel veel groter is dan eerder gedacht: meer dan 2 miljoen huisdieren zijn jaarlijks het slachtoffer.

Smokkel
Ook huisdieren zijn niet veilig. Handelaren in honden en katten stelen huisdieren en grijpen zwerfhonden van straat in China, Thailand, de Filippijnen en Vietnam. In zakken of kratten worden de dieren onder zeer erbarmelijke omstandigheden gesmokkeld. Niet alleen het bont van katten is in trek, ook hun vel. Bij een onderzoek naar een kattenslachthuis in de Filippijnen troffen de inspecteurs vooral katers aan: vanwege hun tepels zijn vellen van poezen minder waard. Het slachthuis doodde en vilde zo’n 100 katten per dag en liet kinderen helpen bij het vangen en doden.

Nepbont vaak misleiding
Consumenten die producten met nepbontrandjes denken te kopen, worden nogal eens misleid. ‘Faux fur’ blijkt vaak echt bont te zijn, van honden en katten uit China. In de herkomst van bontjassen kun je je minder snel vergissen. Voor hele bontjassen zijn zo’n 24 katten benodigd en zo’n 10-12 honden. Gebruikt men kittens of puppy’s, dan ligt het aantal hoger.

Vanzelfsprekend hoort geen enkel dier voor zijn vacht te worden vermoord. Helaas kost de bontindustrie jaarlijks zeker 40 miljoen dieren het leven.

Bronnen: CAFT, Compassion for China’s Animals ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.