Een collega-student van mij werd ooit afgewezen bij een sollicitatie op een stageadres omdat ze bij binnenkomst geen hand gaf. Ze had deze “etiquette” nooit geleerd en de zenuwen hielpen natuurlijk ook niet mee. Was ze desondanks toch een goede stagiair geweest voor de afwijzende organisatie? Inhoudelijk vast, maar contact leggen op een gangbare en gewenste manier is ook belangrijk om succesvol te zijn in communicatie met anderen. En in de samenleving.

Hoe het hoort
Foto credit: claymore2211 via Compfight cc

Joviaal of toch niet?
Neem het voorbeeld van de breedgeschouderde man van één meter tachtig die goedlachs iedereen op zijn schouder timmert als begroeting. Dat lijkt joviaal en op de ander gericht. En zo is het ook bedoeld. Maar hoe is die begroeting voor de ontvanger? Voor velen onaangenaam of minimaal geen pretje. Voor iemand met nekklachten waarschijnlijk zelfs zeer pijnlijk.

Honden kennen begroetingsrituelen
Bij honden is het net zo. Er zijn gangbare begroetingsrituelen. Rituelen waarvan je niet moet afwijken, wil je sociaal succesvol zijn. Honden kennen het equivalent van elkaar een hand geven: op gepaste afstand en ruimte biedend elkaars geur opnemen, vaak in een cirkelvormige beweging.
En ook onder honden zijn er types die hun eigen begroetingsvoorkeuren hebben. De joviale schouderkloppers bestaan ook onder de honden en kunnen van een hond met nekklachten zeker rekenen op een onaardige snauw. Die oorzaak van de snauw is niet altijd bekend bij de baas van de hond, maar desalniettemin een logische aanleiding om agressie in te zetten.

De hand leren schudden
Het is aan ons als hondenbegeleiders om onze honden te leren om op de juiste manier “de hand te schudden” en ze te remmen wanneer een joviaal bedoelde begroeting letterlijk in iemands verkeerde keelgat kan schieten.

Weten hoe het hoort, weten hoe het beter kan. Het is een van de dingen die we als “hondenbaas” de baas moeten zijn.
De Koninklijke Hondenbescherming helpt daarbij graag een handje en heeft een serie filmpjes gelanceerd die inzicht geven in hondenomgangsvormen. Ga snel naar de Facebookpagina van de Hondenbescherming en kijk en discussieer mee!

Meer weten over schouderkloptypes onder de honden? Doe de “Sociaal type hond”-test.

Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.