Het is bijna niet voor te stellen. Een “vluchtelingenkat” die een vlucht maakt van maar liefst 3218 kilometer om herenigd te kunnen worden met zijn familie uit Irak. Het dier, Kunkush, was vermist geraakt in Griekenland, maar is inmiddels veilig aangekomen in Noorwegen.

reis
Kunkush op Lesbos | Foto: Reunite Dias Facebook

Kunkush ging met de familie mee toen zij moesten vluchten uit Irak. Hij doorstond de reis naar Turkije en het lukte de familie hem daarna per boot naar Griekenland te krijgen. Op het eiland Lesbos ging het echter mis. Kunkush raakte zoek. De familie startte meteen een zoektocht maar uiteindelijk moesten ze het opgeven omdat ze gedwongen werden verder te reizen naar Noord-Europa.

Kunkush werd gelukkig gevonden door vrijwilligers in het dorpje Skala. De zwerfkatten daar moesten niets hebben van hem en zijn witte vacht was zwart van de modder.

Hij kreeg voedsel en water van de vrijwilligers en de naam “Dias” dat de Griekse vertaling is van de god Zeus. Kunkush werd overgebracht naar een pleegfamilie in Duitsland en ondertussen werd uitgezocht van wie dit dier nu precies was.

De organisatie die zich over Dias/Kunkush ontfermde richtte een Facebookpagina voor Kunkush op in de hoop op deze manier de eigenaren te achterhalen. Kunkush werd al snel een beroemdheid onder social media-gebruikers. Er werd een zogenaamde GoFundMe-pagina opgericht zodat er ook geld ingezameld kon worden om een eventuele hereniging te bekostigen.

En het geluk was aan zijn zijde want uiteindelijk lukte het de familie op te sporen. Ze zijn afkomstig uit de stad Mosul en uit familiefoto’s werd duidelijk dat het om dezelfde kat ging die in Griekenland zoek was geraakt.

Via Skype kreeg de dolgelukkige familie te horen dat Kunkush gevonden was en per vliegtuig naar Noorwegen zou komen. Een emotioneel weerzien met zijn familie volgde. Na een heftige reis met vele omwegen kon Kunkush eindelijk weer in de armen van zijn baasjes gesloten worden.

Kunkush legde een lange, zware reis af voor hij herenigd kon worden met zijn familie:

Bron: Metro ©PiepVandaag.nl