Zes dierenartsen en 26 jagers in de regio Andalusië, Spanje, zijn gearresteerd omdat ze illegaal de staarten en oren van honden hebben gecoupeerd, zonder verdovingsmiddel.

couperen
Jagers in Andalusië couperen de oren van hun jachthonden, waaronder pitbulls, zonder verdovingsmiddel

Operatie oren
Een speciale afdeling van de Spaanse politie-eenheid Guardia Civil, Servicio de Protección de la Naturaleza (SEPRONA), onderzoekt gevallen van deze vorm van verminking al een jaar onder de naam Operación Ears (oren). Dit leidde tot de arrestatie van de dierenartsen en jagers in het Andalusische Huelva, wegens het couperen van de oren en staarten van honden buiten een operatiekamer en zonder verdoving. De betrokken dierenartsen worden ervan beschuldigd documenten te hebben vervalst.

Volgens het dagblad El País wilden de jagers op deze manier voorkomen dat ze telkens 40 euro aan de dierenarts moesten betalen voor de ingreep. Jagers die wel naar dierenartsen gingen, beloofden in ruil voor het couperen dat de dierenartsen alle honden in hun jachtgroep exclusief medisch mochten behandelen.

Traditie
Het is sinds 2003 in Andalusië verboden cosmetische ingrepen op dieren uit te voeren waarbij een verdovingsmiddel noodzakelijk is, tenzij ze worden uitgevoerd door een dierenarts. Veel jagers laten hun honden daarom couperen in de regio Extremadura of snijden zelf de oren en staarten van hun jachthonden af. Het verminken van de dieren, die zij slechts als werktuig zien, zou namelijk een plattelandstraditie zijn, onder meer om te voorkomen dat hondenstaarten tijdens de jacht in braamstruiken verstrikt zouden raken.

Silvia Barquero van PACMA:

“Ze geloven dat ze schade aan de staarten en infectie kunnen voorkomen door ze af te snijden. Ze zien honden slechts als een hulpmiddel bij het jagen en dat de dieren pijn lijden of gezondheidsproblemen krijgen, kan ze niet schelen. De jagers gebruiken vaak scharen en dan helen de wonden niet goed. Dit levert de dieren de rest van hun leven problemen op, het is vreselijk.”

Een van de jagers zou inmiddels al een gevangenisstraf van 10 maanden opgelegd hebben gekregen. Volgens de landelijke dierenartsvereniging zal de vergunning van de betreffende dierenartsen worden ingetrokken als ze schuldig worden bevonden.

Bronnen: El País, The Local ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde