Boskalis heeft toegegeven dat de zwarte kat Lucky, die onlangs als verstekeling aan boord van de hopperzuiger Fairway werd aangetroffen, inderdaad door de kapitein overboord is gegooid. De Fairway was onderweg naar Nieuw-Zeeland, waar een streng beleid geldt voor het houden en invoeren van katten. Daarom besloot de Nederlandse kapitein Lucky te ‘euthanaseren’, door de kat in zee te dumpen.

Boskalis
Verstekeling Lucky aan boord van de Fairway | Foto: maker bekend bij redactie

Het bericht over de onfortuinlijke verstekeling Lucky heeft veel mensen diep geschokt (hoewel sommigen twijfelden aan het verhaal), en ook de bemanning zit erg met het voorval in de maag. Een van hen vertelt:

“Ter verduidelijking, de kapitein en de baggermaster werden, met de kat in een kooi, door de bootsman gezien, terwijl ze naar het achtersteven liepen. Hij zag ze vervolgens met lege handen terugkomen. De bootsman is een Nieuw-Zeelander met dubbele nationaliteit (Australië – red.). De kapitein en de baggermaster zijn beiden Nederlands. Na overleg in de messroom met het grootste deel van de dekploeg spraken de bootsman en ik met de kapitein, waarbij we ons ongenoegen en schrik uitten over het lot van de kat.”

Boskalis
Lucky scharrelt rond tussen de containers aan boord  | Foto: maker bekend bij redactie

Restrictief beleid
Wie contact opnam met Boskalis om zijn of haar boosheid uit te spreken dat de kat overboord is gegooid, kreeg een standaardantwoord dat het besluit is genomen in overleg met de Nieuw-Zeelandse autoriteiten:

“We betreuren de situatie en hebben begrip voor uw reactie. Ter bescherming van inheemse diersoorten geldt er in Nieuw-Zeeland een restrictief beleid ten aanzien van het invoeren en houden van katten als huisdieren. Nadat een wilde kat aan boord van ons schip werd aangetroffen is contact gezocht met de Nieuw-Zeelandse autoriteiten. Na overleg is op aanwijzing van die autoriteiten gehandeld en is de kat voor aankomst in Nieuw-Zeeland geëuthanaseerd.”

Boskalis
Lucky opgesloten in een kooi | Foto: maker bekend bij redactie

Dierenbeschermingsorganisatie SPCA in Nieuw-Zeeland onderzoekt de dood van Lucky. Tot de uitkomst van het onderzoek bekend is wil Roger Smith van Biosecurity New-Zealand, onderdeel van het ministerie van Industrie (MPI), niet reageren:

“Omdat de kwestie onderzocht wordt door de SPCA zou het niet passend zijn voor het Ministry for Primary Industries om te reageren op de zaak. Zodra het onderzoek afgerond is zal het MPI er verder op ingaan.”

In onderstaand filmpje komt de Fairway aan in Lyttelton, de haven van Christchurch, kort nadat Lucky overboord is gegooid:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Euthanasie??
Wat velen in het verkeerde keelgat is geschoten is dat Boskalis spreekt van euthanasie, wat toch heel iets anders is dan een kat overboord gooien wetende dat het dier zal verdrinken. Euthanasie is doden uit compassie, een kat in zee gooien is dat beslist niet. Volgens de kapitein heeft hij het gedaan uit angst dat Lucky bij aankomst in Nieuw-Zeeland doodgeschoten zou worden, maar dat wordt door anderen naar het rijk der fabelen verwezen. Wanneer de kat bij aankomst aan boord opgesloten had gezeten was er niets aan de hand geweest, zo stellen zij.

Boskalis
‘Kat van Boskalis’ inderdaad overboord gegooid door kapitein | Foto: Factcheckandco/Wikimedia

Nieuw-Zeeland is erg streng op het houden en invoeren van katten omdat die een grote bedreiging vormen voor zeldzame inheemse diersoorten, die niet gewend zijn aan roofdieren en daarom een makkelijke prooi zijn aangezien ze niet op de vlucht slaan.

Lees ook:

Nederlandse Boskalis kapitein gooit kat overboord

Bronnen:

  • Bij redactie bekend

©AnimalsToday.nl Bart van Riel