Kat van Boskalis inderdaad overboord gegooid door kapitein

Boskalis heeft toegegeven dat de zwarte kat Lucky, die onlangs als verstekeling aan boord van de hopperzuiger Fairway werd aangetroffen, inderdaad door de kapitein overboord is gegooid. De Fairway was onderweg naar Nieuw-Zeeland, waar een streng beleid geldt voor het houden en invoeren van katten. Daarom besloot de Nederlandse kapitein Lucky te ‘euthanaseren’, door de kat in zee te dumpen.

Boskalis

Verstekeling Lucky aan boord van de Fairway | Foto: maker bekend bij redactie

Het bericht over de onfortuinlijke verstekeling Lucky heeft veel mensen diep geschokt (hoewel sommigen twijfelden aan het verhaal), en ook de bemanning zit erg met het voorval in de maag. Een van hen vertelt:

“Ter verduidelijking, de kapitein en de baggermaster werden, met de kat in een kooi, door de bootsman gezien, terwijl ze naar het achtersteven liepen. Hij zag ze vervolgens met lege handen terugkomen. De bootsman is een Nieuw-Zeelander met dubbele nationaliteit (Australië – red.). De kapitein en de baggermaster zijn beiden Nederlands. Na overleg in de messroom met het grootste deel van de dekploeg spraken de bootsman en ik met de kapitein, waarbij we ons ongenoegen en schrik uitten over het lot van de kat.”

Boskalis

Lucky scharrelt rond tussen de containers aan boord  | Foto: maker bekend bij redactie

Restrictief beleid
Wie contact opnam met Boskalis om zijn of haar boosheid uit te spreken dat de kat overboord is gegooid, kreeg een standaardantwoord dat het besluit is genomen in overleg met de Nieuw-Zeelandse autoriteiten:

“We betreuren de situatie en hebben begrip voor uw reactie. Ter bescherming van inheemse diersoorten geldt er in Nieuw-Zeeland een restrictief beleid ten aanzien van het invoeren en houden van katten als huisdieren. Nadat een wilde kat aan boord van ons schip werd aangetroffen is contact gezocht met de Nieuw-Zeelandse autoriteiten. Na overleg is op aanwijzing van die autoriteiten gehandeld en is de kat voor aankomst in Nieuw-Zeeland geëuthanaseerd.”

Boskalis

Lucky opgesloten in een kooi | Foto: maker bekend bij redactie

Dierenbeschermingsorganisatie SPCA in Nieuw-Zeeland onderzoekt de dood van Lucky. Tot de uitkomst van het onderzoek bekend is wil Roger Smith van Biosecurity New-Zealand, onderdeel van het ministerie van Industrie (MPI), niet reageren:

“Omdat de kwestie onderzocht wordt door de SPCA zou het niet passend zijn voor het Ministry for Primary Industries om te reageren op de zaak. Zodra het onderzoek afgerond is zal het MPI er verder op ingaan.”

In onderstaand filmpje komt de Fairway aan in Lyttelton, de haven van Christchurch, kort nadat Lucky overboord is gegooid:

Euthanasie??
Wat velen in het verkeerde keelgat is geschoten is dat Boskalis spreekt van euthanasie, wat toch heel iets anders is dan een kat overboord gooien wetende dat het dier zal verdrinken. Euthanasie is doden uit compassie, een kat in zee gooien is dat beslist niet. Volgens de kapitein heeft hij het gedaan uit angst dat Lucky bij aankomst in Nieuw-Zeeland doodgeschoten zou worden, maar dat wordt door anderen naar het rijk der fabelen verwezen. Wanneer de kat bij aankomst aan boord opgesloten had gezeten was er niets aan de hand geweest, zo stellen zij.

Boskalis

‘Kat van Boskalis’ inderdaad overboord gegooid door kapitein | Foto: Factcheckandco/Wikimedia

Nieuw-Zeeland is erg streng op het houden en invoeren van katten omdat die een grote bedreiging vormen voor zeldzame inheemse diersoorten, die niet gewend zijn aan roofdieren en daarom een makkelijke prooi zijn aangezien ze niet op de vlucht slaan.

Lees ook:

Nederlandse Boskalis kapitein gooit kat overboord

Bronnen:

 • Bij redactie bekend

©AnimalsToday.nl Bart van Riel

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Ziek! Zo’n weeloos en geliefd beestje over boord gooien.
  Wat een klootzak. Als je dan ook nog uit 1e hand hier leest dat de kapitein vanaf de start al van het dier af wilde…
  Ik hopp dat dit bestraft wordt want dit kunnen we toch echt niet zomaar laten gebeuren.

 2. lucienne huybers zegt:

  Wat een harteloos zielig manneke is dat!! Een onschuldig diertje met kooi en al in het water gooien :'( ! Het allerergste wens ik dat waardeloos figuur toe!

 3. Barbaars. Ondenkbaar dat een mens dit kan doen.

 4. Je kunt je ogen toch niet geloven wanneer je dit leest. Hoe is zo iets nu toch mogelijk. Dat arme dier die door de bemanning verzorgd en beschermd werd had nog een lang en prachtig leven kunnen hebben. Wat een ongelooflijk gewetenloze hork moet die kapitein zijn. Hij maakt niet alleen zich zelf te schande, maar ook zijn familie, het bedrijf waar hij voor werkt en heel Nederland. Als ze bij Boskalis ballen hebben ontslaan ze die schoft.

 5. Dellaina Hascha zegt:

  I am so pleased that we have the support of the caring Dutch people.
  Here in New Zealand we have been deeply shocked and saddened by what happened and also the denial of Boskalis to admit wrong doing. I have been told by my husband who is crew that the dredge master from the start wanted to get rid of the cat. The crew refused and Lucky was fed and watered once they found her.
  I do hope there is some accountability for his actions and he is not sent back here.
  Maybe to a monastery to reflect on his cruelty ? or make amends in in life by volunteering to a cause such as animal welfare. We have asked Boskalis to donate $4000 to animal welfare and apologise to the crew and public who have been so distress and affected by the mindless act of Murder.
  Crew Family Fairway

 6. D. Schunselaar zegt:

  Schandalig!!! Zo ga je met geen enkel leven om!!!

 7. Dini van aalst zegt:

  Onbegrijpelijk en dieronterend.
  De kapitein had van mij overboord gemogen!
  Laatst is er wel een kat aan wal gebracht door een ander schip
  Het kan dus wel !

 8. Lyona Besgen zegt:

  Serieus…een gevaar voor de samenleving zulk soort mensen.
  Iemand die dit doet heeft een verhoogd risico op crimineel gedrag tov andere personen.
  Dierenmishandeling is een bekend probleem bij mensen met een stoornis / afwijkend gedrag.
  Laat zich raden wat zo’n persoom dan doet bij een menselijke verstekeling…

 9. Else Appels zegt:

  Smerige en laffe daad. Hoe kun je een weerloos dier dit aandoen!
  Geen woorden voor!!

 10. Wanda Klein zegt:

  Wat een walgelijk kereltje, die kapitein. Die hoogste in rang, die daardoor denkt dat hij kan beschikken over leven en dood ! Die een verdwaald, hulpeloos diertje denkt te kunnen vermoorden ! De tweede al, naar ik begrijp. Of deze commentaren allemaal gelezen worden door Bos Kalis én de bewuste horror/kapitein zullen we nooit weten. Wat we wél weten, en waar deze meneer de kapitein ook vroeg of laat achter zal komen, is dat je niet ongestraft een weerloos wezen kunt vermoorden. Ik hoop spoedig te vernemen waardoor meneer de kapitein aan zijn welverdiende en ellendige einde is gekomen.

 11. Onbegrijpelijk, het dier had gewoon aan boord kunnen blijven! Had het verzorgd (eten en drinken) en bij een andere bestemming overgedragen aan een dierenbeschermingsorganisatie. Het dier had dan gecastreerd kunnen worden en eventueel een nieuw thuis kunnen vinden. In zee gooien is barbaars en geen enkel excuus kan die actie rechtvaardigen!

  • Dellaina Hascha zegt:

   Yes the crew did feed the cat, and had refused to throw her over board as the dredge master wanted from the start. They murdered her in the darkness when no one could stop them, cowardly and shocking. She was contained and would have been collected on arrival.
   Crew Fairway family

 12. Hanke de Hoogh zegt:

  Wat een smerige daad! Dit is pure mishandeling, nergens voor nodig en moet ook bestraft worden!

 13. M. van Pijlen zegt:

  Hier is geen sprake van euthanasie. De kat is gewoonweg vermoord! Het arme dier heeft een marteldood gehad. Het is de bedoeling om beleefd te blijven, dus ik laat het bij de mededeling dat ik de kapitein geen prettig mens vind. Zou hij mijn echtgenoot zijn , zou ik acuut echtscheiding aanvragen.

 14. Bij dezelfde kapitein is al eens eerder een kat verdwenen, de naam van de kat was Buisje. Van de een op de andere dag verdwenen. Dit was op de Cornelis Zanen in 1998.

  • Family Crew Fairway zegt:

   Wow that is really sad it wasn’t reported, we he has done it again and this time he is being held to account by the people of Holland and New Zealand and others around the world. y

 15. Jolanda de graaff zegt:

  Ze moeten hem overboord gooien , de schoft !

 16. Meen je niet. Schandalig dit. Hoe kun je dit doen?

 17. Marleen Visser zegt:

  😢

 18. Petra Stuik zegt:

  Wat een voorbeeld is dit !! Een dierenbeul een ander woord is daar niet voor. Ontslaan!!

 19. meneer de kapitein.. het ging alleen over het invoeren van de kat dus ik kan uw beslissing echt niet begrijpen.
  En dan nog.. Ik zou zelf ook liever doodgeschoten worden dan dat ik een langzame verdrinkingsdood zou sterven..
  Ik kan eigenlijk niet uitdrukken hoe intens verdrietig ik hiervan word….

 20. Paulien Swier-Brakman zegt:

  Tja….
  Al dat zandbaggeren gaat dus ook in je kop zitten. Daar waar empatisch vermogen zou moeten zitten zit zand.
  Ik wens “ de kapitein” veel zand toe. Zon metertje of 2. Boven op hem.

 21. Hennie Hoving zegt:

  Dit kan dus absoluut niet. Een kat overboord gooien is GEEN euthanasie maar dierenmishandeling. De kapitein moet zich hiervoor verantwoorden. Jammer genoeg maakt dat voor de arme kat niet meer uit, maar iemand die zo wreed tegen onschuldige dieren is kan en mag zijn straf niet ontlopen.

 22. N. Hogenkamp zegt:

  Dit arme hulpeloze dier overboord gooien was een weerzinwekkende daad van een walgelijke man. En ook nog eens volledig onnodig. Het arme diertje moet doodsangsten hebben uitgestaan. En is een afgrijselijke dood gestorven. Omdat een monster te beroerd was om naar een diervriendelijk alternatief te zoeken, die er wel degelijk was. Hoop dat dit monster mag ervaren wat karma is. Wat je een ander aan doet krijg je drievoudig terug.

 23. Emy van Dijk zegt:

  Geen woorden voor. Een weerloos dier overboord gooien, wat ben je dan voor een mens?

 24. te schandalig voorwoorden, deze kapitein moet uit zijn functie worden gezet voor het simpelweg doden van een dier.

 25. Stella Damen zegt:

  Wat een schoft je gooit dat dier toch niet in zee .je had m makkelijk kunnen verstoppen tot hij ergens aan land kon komen opgehaald door dierenopvang.hier wordt je toch pisnijdig van .