Ondanks het feit dat het toch echt verboden is, zijn op de trekpaardenkeuring in IJzendijke in Zeeuws-Vlaanderen meerdere veulens tentoongesteld met een gecoupeerde staart. Dat blijkt uit de foto’s die een bezoeker van de keuring op zijn Facebookpagina plaatste.

gecoupeerde staart
Het tentoongestelde veulen Jens met gecoupeerde staart, 2 en 4 maanden oud | Foto’s: schermfoto Facebook

Hoe is het mogelijk? Volgens de organisatie zijn de staarten van de veulens om gezondheidsredenen geamputeerd. Het blijkt om 3 veulens te gaan. 2 uit België en 1 uit Nederland.

Aan een journalist van Hoefslag bevestigt Ben Ysebaert, bestuurslid van de organisatie dat de veulens ook daadwerkelijk gekeurd zijn:

“Er zat een medisch attest bij, dus konden we ze niet weigeren.”

Wat een onzin. Navraag bij wat dierenartsen leert dat er geen enkele medische noodzaak bestaat waardoor een veulen zijn staart tot en met zijn laatste staartwervel zou moeten missen. Ook de faculteit diergeneeskunde bevestigt dit. Uiteraard zijn er wel uitzonderingen te bedenken, maar gelet op de kans (0,0001%) dat deze voorkomen en dan ook nog bij meerdere dieren: reken uit die kans. Grote onzin dus. En tegen de wet.

Ysebaert lichtte nog verder toe:

“Het is een internationale keuring, dus komen er ook paarden uit België. Daar gaat men toch nog anders met het coupeerverbod om dan in Nederland. Als organisatie houden we ons gewoon aan de Nederlandse wet.”

Het couperen van paardenstaarten is als sinds 2001 verboden. In oktober vorig jaar leek het erop dat de NVWA daar nu eindelijk ook op zou gaan handhaven. De dienst voerde al die jaren geen specifieke inspecties uit op het verbod en heeft de afgelopen twee jaar slechts één proces-verbaal en maar één waarschuwing gegeven.

Hedel
Trekpaard met gecoupeerde staart in Hedel | Foto: ©Eyes on Animals

De centrale trekpaardenkeuring in Limburg werd afgelast nadat de Koninklijke Vereniging Het Nederlandse Trekpaard en De Haflinger  een brief van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) had ontvangen, waarin stond dat als het coupeerverbod wordt geschonden een boete van 15.000 euro dreigt. Na vijf overtredingen kunnen andere juridische maatregelen volgen.

Op de keuring in IJzendijke was de NVWA volgens Ysebaert ook aanwezig, maar er werden geen onregelmatigheden geconstateerd, zegt hij tegen de Hoefslag.

Overigens geldt in België ook een coupeerverbod, maar daar is het niet verboden veulens met een gecoupeerde staart tentoon te stellen. In Nederland heeft in 2016 het College van beroep voor het bedrijfsleven (Cbb) echter bepaald dat dieren die zijn gecoupeerd na 1 december 2016 niet meer tentoongesteld mogen worden, ook niet als de dieren in een ander land zijn gecoupeerd. Dit geldt ook voor deelname aan wedstrijden en het verhandelen van gecoupeerde paarden.

gecoupeerde staart
Paardenmarkt Elst: paard met gecoupeerde staart

Het komt er hoe dan ook op neer dat de organisatie van de trekpaardenkeuring in IJzendijke klaarblijkelijk  geen verantwoordelijk heeft genomen. Het is pure onzin dat de organisator zegt zich aan de wet te moeten houden. Je verwacht van een organisatie meer dan het simpele ‘We moeten ons aan de Nederlandse wet houden’. Ja natuurlijk ‘moeten we ons aan de wet houden’, dat zijn jullie verplicht. Maar een organisatie met de naam koninklijke dient toch echt wel meer te bieden en heeft ook een maatschappelijke voorbeeldfunctie. Een functie die de heren blijkbaar niet wensen te nemen. In tegendeel, ze benadelen zelfs degenen die het wel goed willen doen, en die wel vinden dat hun dieren niet langer meer mismaakt door het leven gaan, omdat de eigenaar dat zo leuk vindt. Hoe gek wil je het hebben?

Zij kunnen zonder probleem hun eisen voor een keuring aanscherpen en stellen dat er geen keuringen plaatsvinden van gecoupeerde dieren. Het is van de zotte dat mismaakte en mishandelde dieren mooier worden gevonden dan de niet mismaakte dieren, want daar gaat het hier om.

Daarbij wordt gemakshalve het doel van de wetgeving (en dienovereenkomstig het standpunt van de maatschappij) aan de kant geschoven, namelijk dat het couperen van dieren op grond van uiterlijke kenmerken niet langer acceptabel is.

gecoupeerde staart
Foto: ©Eyes on Animals

Het is intriest dat deze lui alleen maar om hun eigen plezier en hun ZEER KLEINE ACHTERBAN dieren voor de rest van hun leven mismaken, en zich vervolgens verschuilen achter de woorden dat ze zich aan de wet moeten houden. Deze heren kunnen bestempeld worden als dierenmishandelaren, niets meer en niets minder. Ook de bestuursleden, die door de dieren toe te laten hier impliciet aan meewerken. Dat is en blijft schandalig. Want er worden dus ook valse attesten afgegeven, bijvoorbeeld door een buitenlandse dierenarts, en dat is fraude. Maar de heren weten dat een sluitende controle hierop lastig is.

©AnimalsToday.nl Karen Soeters