Er is door de autoriteiten correct gehandeld bij de inbeslagname van hond Rex. Dat is de kern van de uitspraak afgelopen maandag in het hoger beroep van Dora Rodic uit Dordrecht, tegen de inbeslagname van haar hond Rex. De Mechelse herder was vorig jaar betrokken bij een bijtincident. Sindsdien vocht Dora de inbeslagname aan en wilde haar hond terug. Tevergeefs, want vorige week bleek dat Rex op 21 juni is geëuthanaseerd na opnieuw een bijtincident.

Rex
Rex, toen hij nog bij Dora woonde | Foto: Dora Rodic

Rex werd in september vorig jaar in beslag genomen omdat hij op 28 september 2016 twee kinderen had gebeten. Dora Rodic nam een advocaat om haar hond terug te krijgen, omdat het volgens haar om een licht bijtincident zou gaan met enkel wat schrammen. In februari stelde de rechter haar in het gelijk, en Rex mocht terug met aanlijn- en muilkorfgebod. Maar Rex bleek later al ‘vervreemd als voorwerp’ door de officier van justitie, en het OM wilde niet zeggen waar Rex zat. Dora startte daarop samen met haar advocaat een kort geding  en dat is op 13 april van dit jaar afgewezen. Ook hoefde de Staat aan de oorspronkelijk eigenaar geen informatie te geven over de huidige verblijfplaats van de hond.

Rodic ging hiertegen in hoger beroep. Maar vorige week werd bekend dat Rex op 21 juni is geëuthanaseerd na opnieuw een bijtincident. Dora was hiervan niet op de hoogte en heeft tijdens haar zoektocht ook nooit kunnen ontdekken waar Rex uiteindelijk terechtkwam.

Rex
Rex en Dora | Foto: Dora Rodic

Ding
Dora vindt dat Rex als voorwerp is behandeld. Deze principekwestie was, ondanks de dood van Rex, de reden om het hoger beroep door te zetten. Dat diende maandag. Advocaat Jaap Baar zei eerder hierover:

“Het is een principezaak geworden. Rex is geen ding, maar een wezen met een hoge emotionele waarde. In beslag genomen dieren mogen niet zomaar alsof het een auto of boot is verkocht worden. Hoe het en de RVO gehandeld hebben is in strijd met de wet. Een hond heeft volgens de Wet Dieren niet alleen een financiële waarde, maar in de eerste plaats een intrinsieke waarde als dier met bewustzijn en gevoel, waar rekening mee gehouden dient te worden en dat niet zonder redelijk doel in zijn welzijn aangetast mag worden.”

Baar is teleurgesteld over de uitspraak in het hoger beroep, waarin het Hof stelt dat de wetsartikelen die over inbeslagnames gaan ook betrekking hebben op dieren:

„Dieren zijn volgens ons geen dingen. We hadden gehoopt dat het hof iets zou opmerken over een verandering van de procedure. De Staat ontkent nu eigenlijk de intrinsieke waarde van een dier.”

Rex
Foto: Dora Rodic

Hulp
Het juridische gevecht werd ondersteund door Comité Dierennoodhulp, dat nu gaat kijken of het mogelijk is om Rodic te helpen bij het betalen van de proceskosten:

“Stuitend en zeer teleurstellend de uitspraak. Komt er op neer dat OM juist heeft gehandeld om Rex als voorwerp te behandelen en het hof is het met de staat eens dat de waarde van het dier niet overeenkomt met de opslagkosten. Dieren zijn dus minder waard. En Dora had zogenaamd geen recht van spreken omdat het haar hond niet meer was. Ze moet de staat ruim 1700 euro aan proceskosten gaan betalen. Wij gaan kijken of we haar daarin kunnen helpen.”

Comité Dierennoodhulp roept op om in ieder geval de petitie ‘Hond Rex is geen voorwerp’ te ondertekenen:

“Dora en wij gaan door met de strijd. Belangrijk is dat mensen de petitie gaan tekenen op Petities.nl.”

Bronnen: Telegraaf, Rechtspraak.nl, Comité Dierennoodhulp ©AnimalsToday.nl Bart van Riel