Hond Rex is dood. Dat heeft justitie vandaag bekend gemaakt. Dora Rodic uit Dordrecht probeert al maanden haar hond terug te krijgen, maar nu blijkt dat de Mechelse herder op 21 juni is geëuthanaseerd.

Rex
Rex en Dora | Foto: Dora Rodic

De hond werd in september vorig jaar in beslag genomen omdat hij twee kinderen had gebeten. Rodic diende daarop samen met haar advocaat een klaagschrift in om haar hond terug te krijgen, omdat het volgens haar om een licht bijtincident zou gaan met enkel wat schrammen.

Gastgezin
De zaak kwam uiteindelijk in februari van dit jaar voor de rechter en die besloot dat Rex terug naar Rodic mocht. Twee dagen later bleek, bij navraag door de advocaat van Dora, dat Rex al op 5 januari door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) was ontvreemd in opdracht van de officier van justitie. De hond ging naar een particuliere stichting, is van daaruit herplaatst en kon niet terug, aldus het Openbaar Ministerie.

Rodic liet het er niet bij zitten en ging in mei in hoger beroep. Daarnaast heeft Rodic smet hulp van Stichting Comité Dierennoodhulp een oproep op YouTube geplaatst, waar zij samen 4.000 euro uitloven aan degene die Rex naar haar terugbrengt. Maar vandaag is dus duidelijk geworden dat Rex niet meer in leven is.

Rex
Foto: Dora Rodic

Principezaak
Volgens justitie heeft de hond bij zijn nieuwe eigenaar opnieuw iemand gebeten en zou hij een andere hond te lijf zijn gegaan. Voor justitie reden om Rex afgelopen maand te euthanaseren. Maar Rodic zet het hoger beroep door:

“Het is een principezaak geworden. Rex is geen ding, maar een wezen met een hoge emotionele waarde. In beslag genomen dieren mogen niet zomaar alsof het een auto of boot is verkocht worden. Hoe het en de RVO gehandeld hebben is in strijd met de wet. Een hond heeft volgens de Wet Dieren niet alleen een financiële waarde, maar in de eerste plaats een intrinsieke waarde als dier met bewustzijn en gevoel, waar rekening mee gehouden dient te worden en dat niet zonder redelijk doel in zijn welzijn aangetast mag worden.”

Comité Dierennoodhulp is geschokt door de hele gang van zaken:

“Rex is dood. Wij hebben geen woorden voor zoveel onrecht. Teken alstublieft de petitie om aan dit wanbeleid een einde aan te maken. Als hij niet door de RVO en het OM als een voorwerp was behandeld was hij nu nog in leven. Rex was geen voorwerp, maar een bijzondere hond met een eigen unieke waarde. Een hond die aan Dora veel liefde gaf. Herdenk Rex en kijk naar dit filmpje en teken alstublieft de petitie Hond Rex is geen voorwerp. Hier moet een einde aan komen. Dieren zijn geen dingen!”

Bekijk hieronder het filmpje dat Martin Gaus maakte voor Dora Rodic en Comité Dierennoodhulp:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

De uitspraak in het hoger beroep is maandag.

Bron: RTV Rijnmond ©AnimalsToday.nl