Morgen wordt voor de tweede keer de demonstratie “We zijn het Mega zat!!” georganiseerd. Ik vind het eigenlijk onvoorstelbaar dat we moeten betogen. Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking is immers falikant tegen de komst van megastallen, maar ze lijken niet te stoppen. Ik ben dan ook  trots dat ik als spreker gevraagd ben en hoop dat heel veel mensen naar de Dam in Amsterdam zullen komen.

Wanneer je dan het rapport leest dat deze week werd gepubliceerd over het aantal dieren dat dit jaar is geslacht, dan is er eigenlijk maar één conclusie te trekken. Het systeem is volstrekt doorgedraaid. Een werkelijk dieptepunt. Voor het eerst deze eeuw komt het totaal aantal slachtingen in een jaar (2012) uit op maar liefst 553 miljoen. Dat zijn 34,6 dieren per Nederlander. Het aantal paarden dat werd geslacht kende zelfs een verdubbeling van 4.000 naar 8.000 dieren.

Eigenlijk ben ik het dan ook niet Mega zat, maar GIGA zat!

Blije koe
© Gnotzen | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images

Gelukkig komt er ook positief geluid van boeren die het anders willen doen. Zoals Ilse en Bram waar ik samen met RTV Noord-Holland een item ben gaan maken afgelopen week. Zij hebben een biologisch-dynamisch melkveebedrijf, Loeigoeiezuivel. Koeien houden hun hoorns, kalfjes blijven minimaal drie maanden bij hun moeder, er is een heerlijk ruime kruidige klaverwei en zodra het weer het toelaat natuurlijk, kunnen de dieren zo lang en zo veel mogelijk naar buiten.

Klinkt niet bijzonder, maar dat is het helaas dus wel.

Dat het anders kan bewijst ook Viva Las Vega’s. Een initiatief van een groep jongeren die op alle mogelijke manieren laten zien dat plantaardig eten heel lekker kan zijn. Hun website is zeker een bezoekje waard!

Samen voor een mooiere en diervriendelijkere wereld.