De Tweede Kamer wil dat de regering een einde maakt aan CO2-bedwelming bij varkens. Een motie van Marianne Thieme (PvdD) hierover is vandaag door een Kamermeerderheid aangenomen.

CO2-bedwelming
Varkens worden naar de lift gedreven, waarin ze met koolstofdioxide worden bedwelmd | Foto: screenshot video

Het verdoven van varkens met CO2 voorafgaand aan de slacht zorgt voor ernstige stress, pijn en paniek in de laatste momenten in het leven van een varken. Bij CO2-bedwelming worden de dieren in groepen in een ‘lift’ geplaatst die afdaalt in een gaskelder gevuld met koolstofdioxide. Dieren verkeren bij deze methode in een doodsstrijd die een halve minuut kan duren.

De Tweede Kamer wil dat de regering een termijn stelt waarbinnen een einde komt aan het verdoven met CO2. Een Kamermeerderheid heeft vandaag een motie hierover van Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) en Tjeerd van Dekken (Partij voor de Arbeid) aangenomen. Hiermee zet de Tweede Kamer een belangrijke eerste stap in het stoppen van het lijden van miljoenen varkens in Nederland die nu nog het slachtoffer zijn van deze nodeloos pijnlijke verstikkingsdood.

Eyes on Animals maakte onderstaande video waarin elektrisch verdoven en CO2-bedwelming worden vergeleken . Waarschuwing: schokkende beelden:

Persbericht Partij voor de Dieren


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.