Ook dit jaar heeft burgemeester Ineke van Gent (GL) van Schiermonnikoog toegestaan dat tijdens Pinksteren een levende haan drie dagen, op 18 meter hoogte in een mand wordt gehangen aan een mast. Dit in het kader van Kallemooieen traditioneel feest op het Waddeneiland. Maar deze dieronvriendelijke traditie is op diverse punten een overtreding van het Besluit houders van dieren.  Teken daarom onze petitie en #helpdehaan van Kallemooi.

geen haan in de mand
Stobbe was 7 toen hij de burgemeester van Schiermonnikoog vroeg om een einde te maken aan de traditie van de haan van Kallemooi | Foto: ©Animals Today

Ondanks lawaai, zon, kou, wind, regen of onweer moet de haan blijven zitten waar hij zit. Het dier wordt daarbij ernstig beperkt in zijn bewegingsvrijheid en is totaal niet in staat om enige vorm van natuurlijk gedrag te vertonen. Voor komend weekend wordt zeer onstuimig weer verwacht en dat zal het welzijn van de haan niet ten goede komen. De druk wordt ieder jaar groter om deze traditie te vervangen voor een diervriendelijk alternatief, bijvoorbeeld door de levende haan te vervangen door kindertekeningen.

geen haan in de mand
Katie-Lee was 10 jaar en woont in Geldrop en ook zij wil geen levende haan in de mand #helpdehaan | Foto: ©Animals Today

Achterhaald

Volgens een recente uitspraak van de rechter is er tijdens Kallemooi ‘geen sprake van dierenmishandeling’, maar daar gaan wij niet mee akkoord. Daarom vragen we je om onze petitie #helpdehaan te tekenen. Want het kan niet zo zijn dat een geslaagd dorpsfeest enkel afhankelijk is van een haan wiens intrinsieke waarde niet wordt gerespecteerd, hetgeen wij wel degelijk als dierenmishandeling beschouwen. Een alternatief is daarom wenselijk en niet meer dan logisch.

‘Traditie haan van Kallemooi geen dierenmishandeling’

Teken de petitie en #helpdehaan

Tradities moeten in ere gehouden worden, maar kunnen ook heel goed meegaan met hun tijd. En anno 2019 is de haan van Kallemooi een achterhaalde traditie.

  • Teken onze petitie:

Petitie: #helpdehaan van Kallemooi op Schiermonnikoog


©AnimalsToday.nl Bart van Riel