De politie van het district Nottinghamshire (GB) is op zoek naar een paartje ontsnapte wasbeerhonden, die het piepkleine dorpje Clarborough op zijn kop zetten. De twee dieren zijn op 28 mei uit hun verblijf ontsnapt.

ontsnapte wasbeerhonden
Wasbeerhonden worden in Nederland niet geschikt geacht als huisdier | Foto: publiek domein

De wasbeerhond (Nyctereutes procyonoides) is een verre verwant van de hond en heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij sterk op de wasbeer lijkt. Deze hondachtige – die niet veel meer wegheeft van de hond zoals wij hem kennen – kan in bomen klimmen. Zo’n 7 tot 10 miljoen jaar geleden scheidde de wasbeerhond zich af van andere hondachtigen. Ter vergelijking: de gewone hond is waarschijnlijk pas 40.000 jaar geleden van de wolf afgescheiden.

Nieuwkomer

Oorspronkelijk komen de dieren voor in delen van China, Japan, Mongolië en Rusland, maar nog niet zo lang geleden werden ze voor het eerst waargenomen in grote delen van Noord-Europa. Groot-Brittannië viel daar tot nu toe nog niet onder. Hun schedels lijken op die van bepaalde hondachtigen uit Zuid-Amerika, maar uit genetisch onderzoek blijkt dat ze geen nauwe verwanten zijn.

ontsnapte wasbeerhonden
Koppeltje ontsnapte wasbeerhonden zet Engels dorpje op z’n kop | Foto: publiek domein

Seizoenen

De Canid Specialist Group (CSG), onderdeel van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) legt uit hoe het uiterlijk van de wasbeerhond gedurende de seizoenen verandert:

“In de herfst en winter is de wasbeerhond erg dik en heeft hij een dikke vacht. Dan ziet hij eruit als een rond dier op korte, dunne poten. In de zomer, wanneer de vacht dun is en de vetreserves klein, ziet het dier er veel slanker uit.”

In zeer koude gebieden slapen wasbeerhonden de hele winter door; in warmere gebieden slapen ze niet, maar worden ze traag.

Leefwijze

Wasbeerhonden zijn nachtdieren, maar in het voorjaar kun je ze overdag zien. Dan zitten ze te zonnebaden op zuidelijke heuvelhellingen, met hun donkere borst naar de zon toe om hun lichaam te verwarmen en energie te besparen. Hun dieet is ook zeer gevarieerd. Ze houden van knaagdieren en kikkers, maar net zo goed van granen en bessen. Of ze klimmen een fruitboom in om van de vruchten te snoepen. De dieren zijn strikt monogaam. Pas als een van de twee overlijdt, gaat het overgebleven dier op zoek naar een nieuwe partner.

ontsnapte wasbeerhonden
Wasbeerhond in bontfokkerij | Foto: Animal Defence/Wikimedia

Wasbeerhonden worden in Nederland ongeschikt geacht als huisdier. Helaas worden de dieren vooral onder vreselijke omstandigheden gefokt voor hun vacht, vaak in China, om als bontkraag te eindigen.

Bron:

©AnimalsToday.nl Anne Douqué


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.