Een jonge olifant die op zijn rug in een diepe greppel was gevallen is op tijd gered. Het voorval vond plaats in Kaziranga in India, waar gelukkig hulpverleners in de buurt waren om de 10-jarige olifant te helpen weer grond onder de voeten te krijgen.

De onfortuinlijke olifant - jonge olifant
De onfortuinlijke olifant | Screenshot YouTube/IFAW

Het vermoeden bestaat dat de olifant samen met zijn familieleden in een veld naast een theeplantage beland was. De plantage wordt van water voorzien via irrigatiegeulen, en de jonge olifant heeft die waarschijnlijk in het donker over het hoofd gezien. Het dier belandde op zijn rug in de greppel en kon er met geen mogelijkheid meer op eigen kracht uitklimmen.

Hulpverleners van het Center for Wildlife Rehabilitation and Conservation uit Borhola en het IFAW kregen de melding over het onfortuinlijke olifantje en vonden hem met de poten omhoog in de geul. Volgens Rupa Gandhi Chaudhary van het IFAW was het dier in paniek en leed hij pijn, wat af te leiden viel uit zijn getrompetter. Een dierenarts diende de olifant een pijnstiller toe waarna die tot rust kwam.

Met spaden en scheppen gingen de hulpverleners aan de slag om de greppel uit te graven, zodat de olifant zich uiteindelijk op zijn zij kon rollen om vervolgens weer op zijn poten terecht te komen. Na een half uur graven was de reddingsactie succesvol. Rupa Gandhi Chaudhary van IFAW:

“We gaven de moed niet op en gingen op veilige afstand staan om het de olifant makkelijker te maken uit de geul te komen. Er werd geapplaudisseerd van vreugde toen omstanders zagen dat het dier gered was.”

Ondanks dat de olifant uitgeput was door het voorval zat hij toch zijn redders nog even achterna, waarna hij in het bos verdween om zich weer aan te sluiten bij zijn kudde.

Door de uitbreiding van landbouw in India raken de leefgebieden van olifanten versnipperd en komen de dieren steeds vaker in botsing met mensen en hun belangen. Deze conflicten zijn de grootste bedreiging voor de olifant in India. Gelukkig wordt dankzij dieren- en natuurbeschermingsorganisaties het besef verspreid dat het beschermen van olifanten belangrijk is om de soort voor de toekomst te behouden.

Bekijk de video van het IFAW over de succesvolle reddingsactie

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.