Een jager in Zimbabwe is eind vorige week gedood door de olifant die hij samen met een Amerikaanse trofeejager achtervolgde. De vijfenvijftigjarige Ian Gibson werkte voor Chifuti Safaris en was met een cliënt en sporenzoekers in de Zambezi vallei op zoek naar een olifant om af te schieten. De meeste bejaagde dieren zijn helaas geen partij voor mensen met geweren, maar in dit geval liet de olifant niet met zich sollen.

Zimbabwe
Foto: M. M. Karim via Wikimedia Commons

Vijf uur was de jachtgroep onderweg toen men verse olifantensporen ontdekte. Samen met een sporenzoeker ging Ian vooruit om het dier te bekijken, toen ze bemerkten dat de olifant bronstig was (in musth). Dit maakt een olifant agressief en mogelijk heeft dit het leven gered van het jonge dier. Toen ze zo’n 50-100 meter van de bul verwijderd waren, draaide de olifant zich om en rende in volle vaart op de mannen af. Ze schreeuwden in de hoop hem te laten stoppen en Ian vuurde een schot af voor hij onder de voet werd gelopen. Hoe ernstig de olifant gewond is geraakt door het schot is onbekend.

Zijn werkgever noemt het zeer tragisch dat Ian op deze manier om het leven is gekomen. Wij vinden het vooral tragisch dat trofeejagers plezier beleven aan het afknallen van wilde dieren.

In 2012 werd een andere ervaren jager van het bedrijf gedood door een buffel die hij al drie dagen achtervolgde, nadat zijn Amerikaanse klant het dier ‘slechts’ had verwond. Ook de buffel overleefde de confrontatie niet.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde