Een jager is aangehouden door de politie op verdenking van het vergiftigen van een aantal vogels. De dode dieren, waaronder een blauwe kiekendief, lagen in een jachtveld in het Friese Hallum. De politie trof de jager daar in de buurt aan.

vergiftigen
Blauwe kiekendief | Foto: Bernard Stam/flickr

In de auto van de man lag een met gif bewerkte eend. Waarschijnlijk wilde de jager het vergiftigde dier gebruiken als middel om roofvogels te lokken. Ook werden in de auto verboden loodhagelpatronen gevonden. De politie deed daarop huiszoeking bij de jager en daarbij werden verboden munitie en verboden bestrijdingsmiddelen in beslag genomen. De jager is voor verhoor meegenomen naar het politiebureau.

Steeds vaker

Vooral in Friesland komt helaas vaker geweld tegen roofvogels voor. In 2012 kwamen er bij de regionale milieupolitie 122 meldingen binnen van onder andere nestverstoring en vergiftiging van roofvogels. Het jaar daarvoor waren dat er 117. Door de inzet van vergiftigd aas sterven ook steeds vaker dassen, vossen en andere aaseters.

Om hier iets tegen te doen, heeft Friese Milieufederatie in de zomer van 2013 een meldpunt voor geweld tegen roofvogels opgericht. Via het meldpunt hopen milieuorganisaties en de politie meer te weten te komen over vergiftigingen en andere vormen van agressie tegen roofvogels. Zo werden in juni 2014 meerdere bomen omgezaagd met daarin nesten van roofvogels. Waarschijnlijk ging het om nesten van buizerds. De politie vermoedt dat de dader s ‘avonds of s ‘nachts te werk gaan. Het zou mogelijk zelfs om meerdere daders gaan. Omdat broedplaatsen van vogels worden beschermd in de Flora-en Faunawet is het omzagen van bomen met nesten verboden.

Motief

Arnaud de Vries van de Friese Milieufederatie zegt dat het nog steeds lastig blijft om een duidelijke oorzaak aan te wijzen:

“De daders vormen geen homogene groep. Soms zijn het bijvoorbeeld weidevogelliefhebbers die vinden dat roofvogels schade toebrengen aan de natuur, met name aan de weidevogelstand. Voor een jager zou concurrentie van de roofvogel een motief kunnen zijn.”

Bron :

©AnimalsToday.nl