De slachting van walvissen in de Zuidelijke IJszee gaat onverminderd door, ondanks de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) dat de jacht op de dieren per direct moet stoppen. Dat hebben vandaag honderden Japanse parlementariërs, regeringsfunctionarissen en lobbygroepen gezegd.

jacht
Walvissen zijn nog steeds niet veilig | Foto: Eggz via Compfight cc

Yoshimasa Hayashi, minister van Visserij, heeft laten weten dat Japan de levering van walvisvlees veilig moet stellen en daarbij de cultuur, waarin walvisvlees wordt gegeten, moet beschermen. Ter ondersteuning van deze beslissing werd bij het gebouw van het Japanse parlement walvisvlees geserveerd.

31 maart oordeelde het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag dat Japan illegaal op walvissen jaagt in de Zuidelijke IJszee en wetenschappelijk onderzoek als excuus voor commerciële walvisvaart gebruikt. Daarom kreeg Japan een verbod op walvisjacht opgelegd in dit gebied, een walvisreservaat.Japan gaf toen aan zeer teleurgesteld te zijn in de uitspraak, maar het besluit van het ICJ te respecteren. Daarom werd door het visserijagentschap aangekondigd de jaarlijkse walvisjacht in de Zuidelijke IJszee te annuleren: dit was voor het eerst in vijfentwintig jaar.

Japan heeft laten weten niet rond Antarctica te jagen volgend seizoen. Wat er in het noorden van de Stille Oceaan gaat gebeuren is nog niet besloten.

Bron: Volkskrant ©PiepVandaag.nl