In een zogenaamde Hy-Care-proefstal zijn de eerste biggen geboren. Je zou eens op straat moeten vragen wat de associaties zijn bij Hy-Care. Het klinkt sympathiek. Het doet denken aan ‘high care’ zoals in een ziekenhuis, maar zoals de schrijfwijze al voorzichtig doet vermoeden gaat het hier toch om wat anders.

hy-care
Foto Credit: SteveJM2009 via Compfight cc

Het bijzondere, of noem het liever bizarre, aan deze nieuwe manier van stallen is het feit dat de hokken waarin de varkens zitten verplaatsbaar zijn. Dat zou hygiëne en dierverzorgers ten goede komen, maar ook zeker het dierenwelzijn. Dat laatste begrijp ik niet.

Varkens verblijven in plastic bakken die via een soort shuttle vervoerbaar zijn. Als in een fabriek worden ze op een lopende band naar hun verzorgers gebracht en ja, dat vergemakkelijkt het oormerken en andere ‘zorgtaken’ natuurlijk aanzienlijk.

De plastic bak kantelt wanneer de dieren eruit moeten. Handig! Alle biggetjes schuiven zo een kant op en je schept ze er zo uit. Té idioot voor woorden in mijn optiek, maar bekijk het promotiefilmpje van dit nieuwe systeem even en oordeel daarna zelf.

Voor mij is er maar een conclusie, maar eigenlijk is dat dan weer niets nieuws:

Het dier is tot een ding verworden… fabrieksproduct.

Het doet me ook direct denken aan The Meatrix.

Haai

Dan een bericht dat in het kader van de misleiding ook geheel anders was dan de titel doet vermoeden:

“Meisje krijgt waarschuwing na op de foto gaan met ‘dode’ haai”

En dat is zo terecht dacht ik toen ik onderstaande foto zag. Weer een voorbeeld van hoe respectloos mensen met dieren om kunnen gaan. En heel goed dat ze daar een waarschuwing voor krijgt.

Helaas. Na het lezen van het bijbehorende artikel blijkt dat deze dame een waarschuwing heeft gekregen omdat de haai mogelijk nog NIET dood is en het aanraken van het dier gevaarlijk voor haar kan zijn.

Haaien zijn momenteel aan het migreren. Het kan door de getijdenwisseling voorkomen dat een haai aanspoelt aan land, maar dan is het dier niet per definitie dood. Geeft het feit dat dit meisje ervanaf komt met alleen een waarschuwing een bittere nasmaak.

Gelukkig komt er ook genoeg positief nieuws voorbij. Al heb je daar net als ik vast en zeker moeite mee oog voor te hebben. Daarom is de rubriek Goed Nieuws van de Dag (#GNvdD) zo’n welkome positieve opsteker aan het einde van de werkdag. De laatste weken kwamen er weer prachtige, mooie, hartverwarmende en inspirerende verhalen voorbij. Zoals bijvoorbeeld een fotografe die zich met het maken van bijzondere foto’s inzet om ervoor te zorgen dat asieldieren onder de aandacht worden gebracht en zo hopelijk sneller een fijn, nieuw huis vinden.

Positief, inspirerend en hartverwarmend in hele andere zin is het interview dat ik had met Sara Turetta van Save the Dogs. Een vrouw die met zoveel kracht en toewijding vecht voor de Roemeense zwerfhonden. Het zijn mensen zoals Sara die verschil maken!

Ik sluit dan ook af met een uitspraak van Gandhi die zo mooi van toepassing is op wat mensen als Sara doen, maar wat voor iedereen haalbaar is, hoe klein ook.

“Be the change you want to see in this world.”

En dan voeg ik daar graag aan toe: Starting today!