Vijf natuurorganisaties, waaronder het Nederlandse IUCN NL, slaan de handen ineen om de bedreigde Aziatische olifant in India te helpen overleven. Dinsdagavond richtten zij in aanwezigheid van de Britse Prins Charles een nieuwe alliantie op die ervoor moet zorgen dat in 2025 honderd olifantenroutes in India zijn veiliggesteld. Die routes zijn nodig om olifanten van het ene bos naar het andere te laten trekken.

Aziatische olifant
Aziatische olifanten | Foto: Angelique Lagarde

Naast IUCN NL bestaat de coalitie uit de Wildlife Trust of India, het International Fund for Animal Welfare (IFAW) en de Britse natuurorganisaties World Land Trust en Elephant Family. Onder de noemer Asian Elephant Alliance willen de organisaties ruim 28 miljoen euro aan fondsen werven. Vivek Menon, directeur van de Wildlife Trust of India:

“Fantastisch dat vijf organisaties van over de hele wereld hun krachten bundelen om te knokken voor de overleving van deze bedreigde soort. Een gedenkwaardig moment.”

Corridors
Naar schatting leven er nog zo’n 50.000 Aziatische olifanten op de wereld, waarvan bijna de helft in India. De olifantenroutes, zogenoemde corridors, zijn cruciaal voor het voortbestaan van de soort. Dankzij deze verbindingen tussen geïsoleerde stukken bos krijgen olifanten een groter leefgebied en is de kans op inteelt kleiner. Ook komen olifanten zo minder vaak in confrontatie met mensen. Jaarlijks leidt dit tot 400 doden. De corridors maken de situatie voor mens en dier weer veilig.

Pieter Copper van IUCN NL:

“Met steun van de Nationale Postcode Loterij stelden IUCN NL en Wildlife Trust of India al een corridor veilig. Met deze alliantie willen we deze succesformule op nationale schaal toepassen en zo de nationale icoon van India redden.”

Persbericht IUCN NL


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.