São Paulo, met zo’n 20 miljoen inwoners de grootste stad van Brazilië, is één van de eerste steden ter wereld die bont verbiedt. De burgemeester, Fernando Haddad, tekende deze week een historische wet waarmee hij de miljoenenstad bontvrij verklaart. Ook foie gras wordt door de nieuwe wet in São Paulo verboden.

"Chinchilla pelts at Copenhagen Fur (2)" by Vadeve (talk) 17:44, 13 February 2011 (UTC) - Eigen werk. Licensed under Publiek domein via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chinchilla_pelts_at_Copenhagen_Fur_(2).jpg#/media/File:Chinchilla_pelts_at_Copenhagen_Fur_(2).jpg
Chinchilla-bont | Foto: Vadeve, Publiek domein via Wikimedia Commons

De wet, die over 45 dagen in werking treedt, verbiedt de productie, import en verkoop van bont. De bedoeling van de nieuwe wet in São Paulo is het verbannen van extreem dierenleed. In 2013 werd er al een soortgelijke wet in West-Hollywood aangenomen.

São Paulo loopt voorop wat betreft dierenrechten. Vorig jaar november werd er al een fokverbod op dieren voor hun vacht ingesteld in de staat São Paulo. Brazilië was na Argentinië de grootste producent van chinchillabont. Dieren gefokt voor de mode-industrie worden slecht behandeld en “leven in kooien die zo klein zijn dat de dieren niet eens goed kunnen bewegen,” zegt de wet. “Al deze wreedheid maakt mode die de vacht van deze dieren gebruikt immoreel en onverdedigbaar.”

Bron: Bont voor Dieren, Humane Society, BBC ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor